Predsjednik saborskog Odbora za obranu primio predstavnike SDLSN

Sindikati Iviću: Sužavate građanska i socijalna prava OSRH-a

ivic_dalje070213

(Dalje.com, 7. veljače 2013.) Predsjednik saborskog Odbora za obranu Tomislav Ivić rekao je danas predstavnicima Sindikata državnih službenika i namještenika Hrvatske da novi Zakon o službi u Oružanim snagama RH, koji je u Saboru prošao prvo čitanje, nadilazi stranačke okvire pa se on zalaže da se o njemu postigne konsenzus pozicije i oporbe, izvijestio je sindikat.

dalje_comIvić je sindikalcima najavio održavanje radne sjednice Odbora za obranu na kojoj bi članovi Odbora, predstavnici sindikata i predlagatelja još jednom razmotrili prijedloge sindikata kao predstavnika službenika i namještenika u MORH-u i OSRH-u.
Sindikalci su Ivića upozorili da zabrana sindikalnog organiziranja djelatnih vojnih osoba, ali i dijela službenika koji prevođenjem u vojne specijaliste također postaju djelatnim vojnim osobama, znači sužavanje građanskih i socijalnih prava pripadnika OSRH-a.
To je suprotno preporuci Odbora ministara država članica EU-a o ljudskim pravima pripadnika oružanih snaga, kojom se pripadnicima oružanih snaga priznaje pravo na slobodu mirnog okupljanja i udruživanja s drugima, odnosno članstvo u neovisnim organizacijama koje predstavljaju njihove interese.
Preporukom se promiče uzdržavanje od stegovnih postupaka ili diskriminirajućih mjera protiv pripadnika oružanih snaga samo zbog sudjelovanja u aktivnostima zakonito utvrđenih vojnih udruga ili sindikata, ističu sindikalci.
Upozoreno je i na neusklađenost procesa preustroja kojim se gase određena službenička i namještenička radna mjesta i uvodi nova statusna kategorija zaposlenika – vojnih specijalista, a da se u trenutku gašenja radnih mjesta ne zna tko je od tih zaposlenika i dalje potreban sustavu.
To je posebno važno kad se radi o “civilima” u statusu dragovoljaca i veterana Domovinskog rata kojima se ne omogućava izlazak iz sustava kao što je to slučaj s pripadnicima redarstvenih službi, kaže se u priopćenju.

Predsjednik saborskog Odbora za obranu Tomislav Ivić primio predstavnike SDLSN

ivic_svi3_070213

(SDLSN, 7. veljače 2013.) Predsjednik saborskog Odbora za obranu Tomislav Ivić razgovarao je danas s predstavnicima Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH o preustroju sustava obrane u svjetlu donošenja novog Zakona o službi u Oružanim snagama koji je u Saboru prošao prvo čitanje.

sdlsn_www220Tomislav Ivić je predstavnicima Sindikata rekao kako je riječ o zakonu koji prelazi “ideološke”, odnosno stranačke okvire te se u tom smislu osobno i kao predsjednik Odbora za obranu zalaže da se o njemu u saborskoj proceduri postigne konsenzus pozicije i oporbe.
Ukoliko se pri tome u njega ugrade konstruktivni i opravdani prijedlozi sindikata kao socijalnih partnera, što je već djelomično i učinjeno između faze nacrta i prijedloga Zakona, ovaj će proces u demokratskom smislu biti zaokružen te stoga podržava intenziviranje suradnje Ministarstva obrane kao predlagatelja Zakona i predstavnika sindikata koji djeluju u sustavu obrane, kako bi konačni prijedlog Zakona u što većoj mjeri bio usuglašeni prijedlog svih zainteresiranih strana.
Kao konkretnu inicijativu, Ivić je najavio održavanje radne sjednice Odbora za obranu na kojoj bi članovi Odbora, predstavnici sindikata i predlagatelja još jednom razmotrili primjedbe i prijedloge sindikata kao predstavnika službenika i namještenika u MORH i OSRH.
Sindikalna strana je predsjednika Ivića informirala o stajalištima Sindikata u svezi s mogućnošću sindikalnog organiziranja djelatnih vojnih osoba, ali i dijela službenika i namještenika koji “prevođenjem” u vojne specijaliste također postaju djelatne vojne osobe bez prava na sindikalno organiziranje.

ivic_svi070213

Ovaj proces sužavanja građanskih i socijalnih prava pripadnika OSRH suprotan je Preporuci Odbora ministara država članica EU o ljudskim pravima pripadnika oružanih snaga iz 2010. godine, kojom se, između ostalog, pripadnicima oružanih snaga priznaje pravo na slobodu mirnog okupljanja i slobodu udruživanja s drugima, odnosno članstvo u neovisnim organizacijama koje predstavljaju njihove interese i imaju se pravo organizirati i kolektivno pregovarati.
Dapače, Preporukom se promiče uzdržavanje od stegovnih postupaka ili diskriminirajućih mjera protiv pripadnika oružanih snaga samo zbog sudjelovanja u aktivnostima zakonito utvrđenih vojnih udruga ili sindikata.
Upozoreno je i na neusklađenost procesa preustroja kojim se gase određena službenička i namještenička radna mjesta i uvodi nova statusna kategorija zaposlenika – vojnih specijalista, a da se u trenutku gašenja radnih mjesta ne zna tko je od tih zaposlenika i nadalje potreban sustavu, odnosno da takva radna mjesta nisu utvrđena knjigama ustroja.
Ovo je posebno važno kad se radi o “civilima” u statusu dragovoljaca i veterana Domovinskog rata kojima se ne omogućava izlazak iz sustava na način kako je to slučaj s pripadnicima redarstvenih službi.

Također, Zakonom se predlaže ukidanje prava i depriviranje službenika i namještenika, čak i kada zajedno s vojnicima sudjeluju u misijama OSRH u sklopu međunarodnih mirovnih snaga i NATO-a.