Predsjednik Sindikata vojnika Slovenije u posjetu SDLSN-u

MEĐUNARODNA SINDIKALNA SURADNJA
Predsjednik Sindikata vojnika Slovenije u posjetu SDLSN-u

GNovak_SVS_390

(SDLSN, 4. ožujka 2013.) Predsjednik Sindikata vojnika Slovenije Gvido Novak razgovarao je danas u Zagrebu s predstavnicima Odbora državnih službenika i namještenika u MORH i OSRH o slovenskim iskustvima u sindikalnom organiziranju pripadnika oružanih snaga – vojnika, koje je u Republici Hrvatskoj zabranjeno.

sdlsn_www220SVS je, prema riječima Novaka, jedan od četiri sindikata koji djeluju u slovenskoj vojsci, ali i jedini koji učlanjuje isključivo vojne osobe, dok dva sindikata u svom članstvu imaju i zaposlene u upravnom dijelu Ministarstva obrane, a četvrti sindikat djeluje kao organizacija vojnih pilota.
Novakov sindikat uskoro očekuje potvrdu nadležnog državnog tijela o reprezentativnosti, što će SVS-u omogućiti i sudjelovanje u kolektivnim pregovorima na razini javnih službi, kao i pokretanje pregovora za kolektivni ugovor za oružane snage.

svs_slovenija_logo.gifSVS u Hrvatskoj već surađuje sa Sindikatom djelatnika u vojsci i državnim službama, a povezan je i sa sindikatima u državama regije koje dozvoljavaju sindikalno organiziranje u oružanim snagama te djeluje i u okviru EUROMIL-a, organizacije koja na razini Europe promiče socijalne i profesionalne interese vojnog osoblja.
Tako se pored Slovenije, vojnici mogu sindikalno organizirati uz određena ograničenja u pogledu organiziranja štrajka, u Srbiji, Makedoniji i Crnoj Gori.
Predstavnici SDLSN Novaka su upoznali s nemogućnošću sindikalnog organiziranja djelatnih vojnih osoba u HV-u, ali i pokušaju da se to ubuduće dogodi i dijelu državnih službenika koje se, prijedlogom novog Zakona o službi u OSRH, po sili zakona kani „prevesti” u vojne specijaliste koji se ne mogu sindikalno organizirati.
I dok je u MUP-u RH sindikalno organiziranje već dugogodišnja demokratska stečevina, u sustavu obrane Republike Hrvatske svjedoci smo procesa proširenja nemogućnosti sindikalnog organiziranja i na osobe koje su dosad mogli biti članovi sindikata, istaknuli su predstavnici SDLSN-a.
Stoga je dogovorena aktivna suradnja SVS i SDLSN na području ostvarenja prava na sindikalno organiziranje i kolektivno pregovaranje u oružanim snagama, a time i građanskih prava pripadnika oružanih snaga dviju susjednih država, članica NATO-a i uskoro i ravnopravnih članica EU.

Pročitajte još…