Predsjednik Vrhovnog suda Hrvatin tvrdi da nemamo previše sudaca

Predsjednik Vrhovnog suda Hrvatin tvrdi da nemamo previše sudaca

ČEKAJUĆI PRAVDU Svaki sudac ima 1800 predmeta na godinu
Autor Silvana Perica

Hrvatin_VL080607

Posve su besmislene usporedbe koje u javnosti plasira Transparency International Hrvatska i njegov predsjednik Zorislav Antun Petrović, prema kojima proizlazi da u Hrvatskoj ima previše sudaca, tvrdi predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin.

Nedopustiva poruka
Tako se statistički podaci ne smiju uspoređivati. Javnosti se time šalje nedopustiva poruka  kaže Hrvatin.U Hrvatskoj 1500 sudaca vodi 2,6 milijuna predmeta (bez prekršajnih sudaca i predmeta), što znači da svaki sudac u jednoj godini radi na oko 1800 predmeta! Za usporedbu, u Finskoj, koja ima tek nešto više stanovnika od Hrvatske (5,2 milijuna), ukupno sudovi godišnje riješe ne više od 130 tisuća predmeta, dok se u Hrvatskoj riješi desetak puta više, 1,8 milijuna predmeta.
vl_logoNa prvostupanjskim sudovima u Finskoj ukupno se godišnje donese 90 tisuća odluka, što je broj koji godišnje odradi samo jedan sud u Hrvatskoj, Općinski sud u Zagrebu. Prvostupanjskih kaznenih postupaka u Finskoj ima sličan broj kao i u Hrvatskoj, oko 85 tisuća, no čak trećina slučajeva su vožnje u pijanstvu ili pod utjecajem narkotika, laki slučajevi za većinu sudaca.
Zbog svega toga krajnje je nedopustivo reći kako, eto, Finska ima samo 875 sudaca, dok ih Hrvatska, s  podjednakim brojem stanovnika, ima 1900, kaže Hrvatin. Zašto je tako, pitanje je na koje bi u Hrvatskoj trebalo odgovoriti. Zašto svaka sitnica ide na sud, zašto se sporovi ne rješavaju mirenjem…? No na ta pitanja ne moraju odgovoriti suci.

Diktiranje u zapisnik
U Litvi, primjerice, Vrhovni sud ima 18 sudaca u građanskom i 18 u kaznenom sudovanju, a godišnje riješe ukupno 1400 predmeta. Vrhovni sud u Hrvatskoj ima 40 sudaca i predsjednika, a godišnje riješi 7000 predmeta. Vrhovni sud u Finskoj godišnje dobije oko 3000 prijedloga da odlučuje, no samo u 10 posto predmeta o žalbama se mora odlučivati, što znači da Vrhovni sud riješi  300 predmeta…
S takvim zaduženjima suci tog vrhovnog suda mogu zaista biti kreativni i razmišljati malo dalje od rješavanja silnih spisa, mogu raspravljati o ključnim pravnim problemima i usmjeravati sudsku praksu.
 Ni u kojoj zemlji suci više ne diktiraju raspravu u zapisnik, čine to i dalje samo u Hrvatskoj. Zamislite koliko vremena se tako potroši, a o tome nitko ne vodi računa  upozorava predsjednik Vrhovnog suda.

Prioriteti
Hrvatin ističe nekoliko stvari koje bi trebalo što prije provesti:
1. Popuniti prazna sudačka mjesta
2. Zaposliti nove sudske savjetnike
3. Ukinuti diktiranje u zapisnik
4. Ukinuti sudsku istragu
5. Spojiti najmanje sudove s većima
6. Naplaćivati prekršajne kazne bez suda
7. Uvesti informacijski sustav za praćenje predmeta

Pročitajte još…