Predsjedništvo HDZ-a odbacilo glavninu mjera Ekonomskog instituta

Predsjedništvo HDZ-a odbacilo glavninu mjera Ekonomskog instituta

hina_logo

ZAGREB,10. veljača 2009.(Hina) – Predsjedništvo HDZ-a odbacilo je danas glavninu antirecesijskih mjera koje predlaže Ekonomski institut.

Ministar financija Ivan Šuker je nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a, koje je usvojilo paket antirecesijskih mjera, kazao kako u ovom trenutku ne dolazi u obzir rebalans proračuna.

“To bi u ovom času bilo neozbiljno”, rekao je Šuker, objasnivši da će se o rebalansu odlučivati tek nakon što Vlada u ožujku ili travnju bude imala precizne referentne pokazatelje o punjenju proračuna.

Odbacio je zahtjeve za smanjivanjem socijalnih davanja, ističući kako se neće smanjivati ni plaće ni mirovine ni socijalna davanja.

place_HDZ100209_hrt“Osigurat ćemo novac za povećanje plaća, indeksiranje mirovina i zdravstvenu reformu”, rekao je Šuker. Kazao je i kako se porezi dobro naplaćuju, te da je u odnosu na isto razdoblje lani podbacio jedino PDV i to isključivo PDV naplaćen prilikom uvoza.

U odnosu na isto razdoblje lani doprinosi su naplaćeni 107 posto, a porez na dobit 106 posto. PDV je naplaćen 82-83 posto prošlogodišnje razine, izvijestio je Šuker. Po njemu stabilna naplata poreza i doprinosa pokazuje kako broj zaposlenih nije značajnije smanjen.

Odbacio je zahtjev da se smanje akontacije poreza na dobit, ističući da bi linearno smanjenje akontacija dovelo do porezne nediscipline. Naglasio je da porezni zakoni svakom obrtniku i trgovačkom društvu s poremećajima u poslovanju omogućuju da od porezne uprave zatraže smanjivanje akontacije.

“Svim ispostavama porezne uprave ići će naputak da na takve zahtjeve moraju odgovoriti u roku od 15 dana”, rekao je Šuker.

Ponovio je da će država svoje potrebe do kraja godine financirati na međunarodnom financijskom tržištu, da već sada ispituje puls tog tržišta te da će u travnju ili svibnju krenuti s izdavanjem obveznica ili kreditnim zaduživanjem na međunarodnom, čime će na domaćem tržištu osloboditi sredstva za gospodarstvo.

Izvijestio je da je dogovoreno da se resornim ministarstvima predloži smanjenje turističke naknade i vodne naknade.

Šuker je najavio i jaču kontrolu državnih tvrtki, kako ne bi stvarale obveze koje ne mogu podmiriti i time povećale nelikvidnost.

Ponovio je da Hrvatska u ovom trenutku ne treba aranžman s MMF-om, jer “Vlada ima snage i sama provesti ono što bi predložio MMF, ako dođe do takvih situacija”. Odbacio je i tumačenja da bi na ljeto moglo biti prekasno za novi aranžman.

Novinare je zanimalo hoće li biti povećanja stope PDV-a.

Polančec je objasnio da je nespretno protumačena njegova izjava da je Hrvatska “prije u situaciji da razmišlja o povećanju, nego o smanjenju PDV-a”. Time je, kaže, reagirao na SDP-ov prijedlog međustope za energente, koji smatra nelogičnim.

Komentirajući zahtjeve da se odgodi primjena zabrane rada trgovina nedjeljom, Polančec je ponovio da je zakon prekratko u primjeni da bi se znali njegovi učinci. Tek kad budu poznati učinci zabrane Vlada će, kaže, razmisliti o njezinu ukidanju.