Predstavljen projekt “Potpora reformi javne uprave i državne službe”

Predstavljen projekt “Potpora reformi javne uprave i državne službe”

CARDS300506_1

(SDLSN, 30. svibnja) Danas je u Zagrebu predstavljen projekt “Potpora reformi javne uprave i državne službe”, koji se provodi u okviru CARDS programa za Hrvatsku.

Kako se u promičbenom slikopiščiću navodi, projekt provodi konzorcij konzultanata koje predvodi British Council uz sudjelovanje Eurecne iz Italije, Helma iz Irske i ICON Instituta iz Njemačke i “velikog broja hrvatskih stručnjaka i savjetnika iz zemalja članica Europske unije“.

Ako se pročita naziv projekta “Potpora reformi javne uprave i državne službe” prosječno inteligentni čitatelj mogao bi se zapitati što vrli konzultanti zapravo imaju na umu reformirati.

Vincent Degert, šef Delegacije Europske komisije u Republici Hrvatskoj
Vincent Degert, šef Delegacije Europske komisije u Republici Hrvatskoj

Naime, pojam “javne uprave” na europskom prostoru u pravilu obuhvaća i javne i državne službe, pa se iz toga može zaključiti da u RH treba reformirati i javnu i državnu upravu, a dodatno i zaposlene u “državnoj službi”, odnosno “sustav državne službe” kao takve.

Dilemu iz naziva projekta pokušali su razjasniti brojni govornici, koji su osim prisege o nastavku koračanja svijetlom stazom europskih integracija do konačnog cilja – punopravnog članstva u EU, redom projekt opravdavali potrebom građana za učinkovitijim upravnim servisom i smanjenjem birokracije.

Pri tome je ostalo nejasno misli li se pod time na smanjenje broja zaposlenih u “birokraciji” ili birokratizirani upravni postupak.

Da bi se postigli tako politički zvučni, ali nejasno postavljeni ciljevi navodno je potrebno provesti reformu upravnog postupka i novi sustav državne službe.

Tako bi državni službenici nakon još nedovršene uspostave novog službeničkog sustava uskoro mogli ostati bez oruđa koje je jedina kvalitetna konstanta u upravi koja svako malo eksperimentira sa statusom svojih službenika.

Da postojeći Zakon o upravnom postupku zaslužuje modernizaciju svakome je jasno, ali to se može učiniti kroz izmjene i dopune postojećeg zakona.

No, ukoliko se paralelno s izgradnjom novog službeničkog sustava, koji bez provedbenih propisa predstavlja prazan deklaratorni okvir, poljuljaju i temelji upravnog postupka koji je trenutno jedino čvrsto uporište upravnog servisa, javna i državna uprava mogla bi se uskoro naći u stanju “projektiranog” kaosa.

Citat iz gore citiranog slikopiščića kako “Reforma upravnog postupka ne znači prijenos nekog postojećeg modela zakona iz neke druge zemlje u Hrvatsku. Radi se o reformi koja nije tehnokratske naravi, već iziskuje kako sudjelovanje građana tako i političko vodstvo” jasno upućuje na stupanj “floskuliziranosti” cijelog projekta.

CARDS300506_2

Razina informativnosti predstavljanja početka projekta mogla se usporediti s domjenkom koji je uslijedio nakon pozdravnih govora, na kojem je bilo svega pomalo, ali ništa konkretnog.

Pribojavamo se stoga i krajnjeg ishoda “potpore reformi javne uprave i državne službe” u pogledu posljedica po građane, ali i pružatelje upravnog servisa.

Jedino smo sigurni da konzultanti neće ostati kratkih rukava. Njihova se “izvrsnost” mora nagraditi, neovisno o rezultatima.

SVEČANO OBILJEŽEN POČETAK PROVEDBE CARDS-A 2003. ZA REFORMU JAVNE UPRAVE

hina_logo

ZAGREB, 30. svibnja 2006. (Hina) –  Početak provedbe projekta CARDS 2003. pod nazivom “Potpora reformi javne uprave i državne službe” svečano je obilježen danas u Zagrebu, u nazočnosti potpredsjednice hrvatske Vlade Jadranke Kosor, šefa Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Vincenta Degerta, predstavnika Sabora, Ustavnog suda, Središnjeg državnog ureda za upravu, te veleposlanika i predstavnika diplomatskog zbora.
Projekt reforme javne uprave u Hrvatskoj trajat će do siječnja 2008., a njegov je budžet 1,7 miljuna eura. Glavni su mu ciljevi reforma upravnog postupka i provedba novog sustava državne službe, a unutar toga potpuna depolitizacija javne uprave, njezina profesionalizacija i smanjivanje birokracije na najmanju moguću mjeru, rečeno je na konferenciji povodom početka tog projekta.
Područje javne uprave i državne službe je jedan od bitnih čimbenika uspostave pravne države i demokratskog društva“, rekla je u svom pozdravom govoru Jadranka Kosor, ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

CARDS300506_4Ova reforma utječe izravno na svakodnevni život hrvatskih građana“, kazala je potpredsjednica Vlade, koja smatra kako je reforma javne uprave i državne službe, iako potrebna u procesu približavanja Hrvatske EU, zapravo najvažnija za zadovoljstvo samih hrvatskih građana.
Stavljanjem građana u središte toga odnosa, olakšavanjem njegovog pristupa državnom upravnom aparatu, kroz pojednostavljenje procedura u državnoj upravi, potpunom depolitizacijom državne uprave i kvalitetnim odabirom kandidata za državnu službu, te njihovom cjeloživotnom izobrazbom, trajnim usvajanjem novih znanja i vještina za rad u službi… za očekivati je brzo podizanje razine sveukupnog funkcioniranja državne uprave u Republici Hrvatskoj i dostizanje njezine izvrsnosti u rangu najrazvijenijih europskih državnih uprava s dugom demokratskom tradicijom“, rekla je Kosor.
Napomenula je kako će tome u bitnome doprinijeti i Zakon o državnim službenicima, čije se odredbe u potpunosti primjenjuju od 1. siječnja 2006. godine, budući da se u njemu prvi put u Republici Hrvatskoj potpuno afirmira profesionalizam i uvodi karijerno napredovanje unutar državne službe. Također, tome će doprinijeti i budući Zakon o plaćama državnih službenika.
Potpredsjednica Kosor istaknula je kako je Vlada posebno ponosna i na uspjeh projekta “One-Stop-Shop”, kojim je osigurala svim zainteresiranim hrvatskim građanima i strancima, krajnje pojednostavljenu proceduru osnivanja tvrtki na jednom jedinom mjestu.
Reforma javne uprave nije samo europski zahtjev nego i interes građana Hrvatske“, rekao je u govoru Degert. Javna uprava, kako je u svom izlaganju naglasio voditelj projekta Wolfgang Rusch, potrebna je jer građani od države traže usluge visoke kvalitete, gospodarstvo treba brze odluke i pravnu sigurnost, a ujedno se Hrvatska priprema i za članstvo u EU.