Predstavnici SDLSN kod Predsjednika Republike razgovarali o Zakonu o uskrati

Predstavnici SDLSN s predsjednikom Josipovićem o Zakonu o uskrati

josipovic2390_03042014
Fotografije: Ured Predsjednika RH/Tomislav Bušljeta

(SDLSN, 8. travnja 2014.) Predsjednik Republike Hrvatske, Ivo Josipović, primio je 3. travnja predstavnike Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske, koji su ga informirali o stajalištima Sindikata o Zakonu o uskrati prava na uvećanje plaće po osnovi ostvarenih godina staža, statusu državnih službenika i namještenika te slučajevima nejednakog postupanja u Ministarstvu obrane u pogledu prava na pristup otpremninama prema osobama ženskog spola.

sdlsn_www220Predstavnici Sindikata su predsjednika Josipovića upoznali s činjenicom da su se obratili Ustavnom sudu s prijedlogom za ocjenu suglasnosti Zakona o uskrati s Ustavom te istaknuli problem antidatiranja pojedinih brojeva “Narodnih novina”, kojima se prikriva činjenica da se zakoni objavljuju istoga dana kada stupaju na snagu, kao u slučaju sa Zakonom o uskrati.

Naglasili su i potrebu promišljenog pristupa kada je u pitanju status državnih službenika, koji je danas utvrđen Zakonom o državnim službenicima, a nastao je u suradnji sa stručnjacima EU u okviru CARDS projekta te opasnostima koje vrebaju ukoliko se službenici koji obavljaju poslove iz djelokruga državnih tijela utvrđene Ustavom i zakonom podvrgnu režimu ugovora o radu po njihovu profesionalnost i neovisnost u odnosu na privremene i politički postavljene čelnike.

josipovic1390_03042014

Glede nemogućnosti ostvarivanja prava na poticajne otpremnine od strane dijela osoba ženskog spola u MORH-u, zbog kojih je upozorenjem i preporukom reagirala i Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, a Sindikat ima već i prvu presudu Općinskog suda u Karlovcu kojom se utvrđuje nejednako postupanje, predloženo je rješenje kojim bi se ovakvo postupanje moglo izbjeći.

Predsjednik Josipović je naglasio kako se osobno zauzima za socijalni dijalog kao način rješavanja pitanja koja su predmet kolektivnih ugovora te dodao kako će ministru obrane predložiti rješavanje problem pristupa otpremninama za osobe ženskog spola u suradnji sa Sindikatom. S. Kuhar