Predstavnici SDLSN s ministrom Šimonovićem o problemu ovrha službenički plaća u Podunavlju

Predstavnici SDLSN s ministrom Šimonovićem o problemu ovrha službeničkih plaća u Podunavlju

Simonovic021209_390

(SDLSN, 2. prosinca 2009.) Predstavnici Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH razgovarali su danas s ministrom pravosuđa Ivanom Šimonovićem o problemu ovrha službeničkih plaća u hrvatskom Podunavlju.

sdlsn_www220Radi se o iznosima koje su državni službenici dobili u sudskim sporovima radi isplate naknade od 50 posto uvećanja plaće za rad na području posebne državne skrbi, za razdoblje od veljače 1998. do srpnja 2000. godine, čiji povrat država traži temeljem izmijenjenog stajališta Vrhovnog suda, koji je prvotno zauzeo stav da službenici imaju pravo na ovu naknadu, da bi zatim zauzeo suprotan stav, nakon negativnog očitovanja Ustavnog suda o tome.
Predsjednik Sindikata Boris Pleša istaknuo je kako povrat iznosa od 100 i više tisuća kuna za ove službenike, koji su dobiveni novac utrošili za poboljšanje životnog standarda, za njih znači dugogodišnje dužničko ropstvo i dovodi u pitanje egzistenciju njihovih obitelji, dodavši kako sudske postupke ne bi ni pokrenuli da im svojim pravnim stajalištem nije za pravo dala vrhovna sudska instanca.
Ministar Ivan Šimonović odgovorio je kako Ministarstvo pravosuđa poduzima korake za rješenje ovog problema i na tome surađuje s Državnim odvjetništvom kako bi Vladi RH predložili rješenje koje će sve službenike hrvatskog Podunavlja staviti u jednakopravan položaj.

Pročitajte još…