PREDSTAVNICI SDLSN SASTALI SE S PREDSJEDNIKOM USTAVNOG SUDA PETROM KLARIĆEM

PREDSTAVNICI SDLSN SASTALI SE S PREDSJEDNIKOM USTAVNOG SUDA PETROM KLARIĆEM

(SDLSN, 3. prosinca) Predstavnici SDLSN sastali su se jučer s predsjednikom Ustavnog suda Petrom Klarićem. Sastanak je održan na inicijativu Sindikata, a u svome zahtjevu za prijam sindikalci su naveli problem neujednačene sudske prakse u rješavanju predmeta zbog kršenja prava iz kolektivnog ugovora, te višegodišnje odlaganje donošenje presude u svezi s ocjenom ustavnosti i zakonitosti članka 127. Zakona o državnim službenicima i namještenicima, zbog kojeg je oko 2000 službenika ostalo bez posla, te druga pitanja.

Usud_Klaric1_final

Predsjednik Klarić je istaknuo  kako je ovaj susret neuobičajen, te da za vrijeme njegova predsjedanja Sudom dosad nije nikoga primio na razgovor. “Za to nema vremena, a ni koristi“, rekao je Klarić, te dodao da je Sud pretrpan predmetima s prosjekom od oko 400 novih predmeta mjesečno, a da ih je s postojećim kapacitetima moguće riješiti 250 mjesečno.

Predsjednik SDLSN Ivica Ihas otklonio je bilo kakvu pomisao da se ovim razgovorom pokušava utjecati na rad Suda, jer to nije ni moguće, ali je naglasio kako Klarić kao predsjednik Ustavnog suda može razmotriti neke pojave u sudskoj praksi koje imaju utjecaja na pravnu sigurnost državnih službenika i namještenika, ali i drugih građana Hrvatske. “Kako je moguće“, rekao je Ihas, “da se u istome predmetu spora donose različite presude? Takvu praksu bi trebalo prekinuti što je prije moguće“. Ihas je predložio da se kroz razmjenu informacija o anomalijama koje opterećuju sudsku praksu, ali i kroz neformalne razgovore i kontakte sudaca različitih sudova stvori ozračje za prevladavanje stanja pravne nesigurnosti u kojem se prava građanima priznaju ili ne priznaju od suda do suda.

Ustavni_sudRHIhas je upozorio na problem neujednačene sudske prakse u rješavanju zahtjeva za isplatom božićnice i dara za djecu iz 2000. godine, u kojima manji dio županijskih sudova negativno rješava tužbe koje je članstvo podnijelo putem Sindikata. Sindikat se pri tome nalazi u začaranom krugu zbog činjenice da se zbog male vrijednosti sudskog spora ne može pokrenuti revizija, a iz istog razloga reviziju ne može zatražiti ni Vrhovni sud, s čijim predsjednikom smo također razgovarali o ovome problemu, rekao je Ihas. Sudovi ne priznaju mogućnost zbrajanja vrijednosti tužbenih zahtjeva, premda se radi o 20-tak tisuća predmeta, tako da Vrhovni sud ne može intervenirati u cilju ujednačavanja sudske prakse. To je naročito aktualizirano nakon posljednje odluke ustavnog suda kojom se ustavna tužba Sindikata protiv negativne presude Županijskog suda u Bjelovaru za božićnicu odbija i konstatira da zadaća Ustavnog suda nije ujednačavanje sudske prakse. “Ako to nije zadaća Ustavnog suda, a Vrhovni sud to ne može zbog previsokog praga vrijednosti spora, bit ćemo prisiljeni ujednačavanje ishoditi pred Europskim sudom za ljudska prava“, rekao je Ihas.

Klarić se složio s konstatacijom da je revizija zapriječena visokom svotom vrijednosti spora i da zbog toga Vrhovni sud ne može osigurati pravo na jednakost građana pred sudom, te da zato treba tražiti rješenje u smanjenju granice vrijednosti od 100.000,00 kuna. Dodao je i kako su odlukom Ustavnog suda iskorištene sve pravne mogućnosti koje Sindikatu stoje na raspolaganju u Republici Hrvatskoj, a o tome što će dalje poduzeti odluka je na sindikatu.

Glede sindikalnih zahtjeva za konačnim rješavanjem predmeta koje je Sindikat uputio na rješavanje Sudu, Klarić je naglasio kako je u kontaktu sa sucima izvjestiteljima, te da se očekuje njihovo skoro rješavanje.

Pročitajte još:

PRIOPĆENJE SDLSN: Nejednakost državnih službenika i namještenika pred zakonom i sudovima
PREDSJEDNIK VRHOVNOG SUDA RH CRNIĆ: “Sudski sustav ne može funkcionirati bez sudskog osoblja”