PREDSTAVNICI VATROGASACA: ISTRAGA ĆE UTVRDITI UZROKE TRAGEDIJE NA KORNATU

PREDSTAVNICI VATROGASACA: ISTRAGA ĆE UTVRDITI UZROKE TRAGEDIJE NA KORNATU

hina_logo

ZAGREB, 31. kolovoza 2007. (Hina) –  Apel novinarima i drugim javnim osobama da se do završetka istrage suzdrže od kvalifikacija o tome tko je odgovoran za smrt vatrogasaca na otoku Kornat uputili su danas predsjednik  Odbora profesionalnih vatrogasaca Vatr_presica310807Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) Mladen Magdić i predsjednik Udruge profesionalnih vatrogasaca Hrvatske Goran Franković.
Na konferenciji za novinare u Zagrebu rekli su kako treba pričekati objavljivanje službenog izvješća glavnog vatrogasnog zapovjednika Mladena Jurina te su naveli kako sami gasitelji s terena negoduju zbog izvješća medija. Posebno zbog izjave Stipe Božića koji je u jednom mediju upitao jesu li gasitelji trebali gasiti taj požar. “Požar se gasi svakodnevno. Za nas je svaki požar opasan“, rekao je Franković zahvalivši Gorskoj službi spašavanja što je spasila njihove djelatnike te ocijenivši kako Božić nema pravo komentirati rad vatrogasaca.
Magdic_101Ni Sindikat, ni Udruga neće dopustiti da se bilo što sakrije“, dodao je  Magdić.
Franković je naglasio kako su “sve vatrogasne intervencije obavljene profesionalno, bilo da ih je obavio profesionalni ili dobrovoljni vatrogasac“, a splet okolnosti koji je doveo do tragedije bit će objavljen.
Vatrogasna djelatnost je opasna. Vatrogasci rade 365 dana u godini i svjesno idu u rizik, a taktika na terenu je učinjena sukladno standardnom operativnom postupku“, rekao je Franković. Naglasio je kako su gasitelji na Kornatu bili potpuno opremljeni za gašenje požara, ali se nije moglo predvidjeti što će se dogoditi s vremenskim prilikama. Kao jedan od mogućih uzroka tragedije naveo je orkansko jugo, odnosno vjetar koji je mijenjao smjer.
Ako je bilo propusta, oni će biti utvrđeni, ali smatram da su naši vatrogasci dovoljno dobro educirani da mogu odraditi posao“, odgovorio je Franković na upit novinara o mogućim propustima.
Istaknuo je kako im je glavni cilj zaštititi vatrogasce i njihove obitelji u budućnosti te je naveo nekoliko prijedloga, kao što je pitanje osiguranja operativnih i neoperativnih vatrogasaca, osnivanje dobrovoljnog zatvorenog mirovinskog fonda i ravnateljstva za vatrogastvo koje bi bilo izravno podređeno Vladi.
HVZ_racunMagdić je izvijestio da će na dan pokopa poginulih vatrogasaca  svi vatrogasni kamioni izaći u 12 sati iz garaža i uključiti sirenu u znak počasti poginulima. Sindikat i Udruga najavili su i materijalnu pomoć obiteljima poginulih i ozlijeđenih vatrogasaca.
Ravnatelj Učilišta vatrogastva, zaštite i spašavanja Branko Smrekar izvijestio je kako će Učilište omogućiti članovima obitelji besplatan smještaj tijekom liječenja stradalih vatrogasaca.
Zamjenik glavnog vatrogasnog zapovjednika Željko Sutlar rekao je kako je zbog tragičnog slučaja, po nalogu glavnog vatrogasnog zapovjednika, u Šibenik poslano na ispomoć 12 profesionalnih vatrogasaca, a u pripravnosti je još 37 vatrogasaca iz kontinentalnog dijela Hrvatske.

Jurin_ostavka