Pregovori o materijalnim pravima pretvorili se u postupak legalizacije

VLADA KORAK ISPRED PREGOVORA
Pregovori o materijalnim pravima pretvorili se u postupak legalizacije

Approved390

(SDLSN, 15. studenoga 2013.) Jučerašnji prijedlog proračuna za 2014. godinu nije donio ništa nova ni neočekivanog, samo nastavak politike štednje, kao jedine politike koju ova Vlada uopće ima.

sdlsn_www220Kako je rekao ministar financija Slavko Linić, ostaju proračunska ograničenja u pogledu plaća, božićnica i regresa.
Novosti nema ni na području pregovora sa sindikatima javnih i državnih službi koji, iako su u tijeku, ponovno kaskaju za realnošću.
Ponovno je Vlada prije odlučila da neće isplatiti materijalna prava i svezala proračunsku kesu, nego što se o tome “dogovorila” sa sindikatima, s kojima već neko vrijeme pregovara o tome hoće li se regresa i božićnice odreći samo za 2014. ili za čitavo vrijeme važenja kolektivnih ugovora.
Tako su se pregovori pretvorili u postupak legalizacije odluke Vlade da u 2014. godini ne isplati regres i božićnicu, a sindikati trebaju odlučiti o tome hoće li pristati na to da svojim potpisom Vladi “izdaju” potvrdu kako je to rezultat “konsenzusa” socijalnih partnera. S. Kuhar