PREGOVORI: Uskoro konsenzus oko Zakona o plaćama državnih službenika?

PREGOVORI: Uskoro konsenzus oko Zakona o plaćama državnih službenika?

Pregovori210607_374

(SDLSN, 21. lipnja) Na danas održanom sastanku pregovaračkih odbora Vlade RH i sindikata državnih službi dvije su strane razgovarale o Zakonu o plaćama državnih službenika, materijalnim pravima (regres, osnovica za jubilarnu nagradu, božićnica i dar za djecu), te dodatku Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike.

Zamjenik državnog tajnika Zoran Pičuljan najavio je mogućnost postizanja konsenzusa oko Zakona o plaćama državnih službenika
Zamjenik državnog tajnika Zoran Pičuljan najavio je mogućnost postizanja konsenzusa oko Zakona o plaćama državnih službenika

O aktivnostima na donošenju Zakona o plaćama državnih službenika izvijestio je zamjenik državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za upravu Zoran Pičuljan, koji je naglasio kako će do iduće srijede biti gotova procjena fiskalnog učinka prelaska na novi platni sustav, te dodao da jedini prijepor koji postoji između socijalnih partnera jest onaj oko početnih koeficijenata i promicanja temeljem radnog iskustva, najavivši kako mogućnost postizanja konsenzusa o tom pitanju ovisi o raspoloživim proračunskim sredstvima.

Ovo je potvrdio i pomoćnik ministra financija Niko Raič, dodavši kako će fiskalne projekcije biti moguće tek nakon utvrđivanja troškova prevođenja službenika MUP-a, kao sustava koji predstavlja gotovo polovicu svih zaposlenih u državnim tijelima.

SDLSN_wwwIvica Ihas je ispred pregovaračkog odbora sindikata državnih službi pozdravio činjenicu približavanja dviju strana po pitanju Zakona o plaćama državnih službenika, ponovivši još jednom stav sindikalne strane o potrebi utvrđivanja početnih koeficijenata koji će svim zaposlenima u državnim službama omogućiti realan rast plaća te dodao kako je pored ovog za sindikate ključno i pitanje promicanja temeljem radnog iskustva.

Sindikati ne mogu dozvoliti, rekao je Ihas, da se radno iskustvo kao kriterij promicanja u plaći nadomjesti isključivo institutom ocjenjivanja.

Podsjećamo, prijedlog sindikalne strane bio je da se promicanje u plaći ostvaruje temeljem ocjene učinkovitosti rada odnosno ubrzano i temeljem radnog iskustva, promicanjem u viši platni stupanj nakon pet godina.

Dvije su strane dogovorile da se o materijalnim pravima razgovara idući tjedan u sklopu pripreme rebalansa proračuna, a da se isplata tada utvrđenog regresa izvrši na plaći za lipanj, tj. u srpnju 2007. godine.

Pregovori210607_sindikati

Načelno je dogovoren i tekst dodatka Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike, kojim će se regulirati pitanja najduljeg trajanja godišnjeg odmora službenika s posebnim uvjetima rada, uvećanje broja dana godišnjeg odmora uskladiti s novim sustavom ocjenjivanja, donošenje sporazuma o zaštiti dostojanstva službenika i namještenika, obveza određivanja primjerenih radnih mjesta i uvjeta rada osoba s invaliditetom, osnivanje zajedničkog radnog tijela sa zadaćom poboljšanja kvalitete rada i učinkovitosti državnih službi, rad sindikalnih povjerenika i mirenje u individualnim radnim sporovima, koji bi se na sastanku pregovaračkih odbora idućeg tjedna trebao i potpisati.

Pročitajte još…