PREGOVORI: Vlada ustraje u pregovorima bez sadržaja – sindikati nastavljaju s pripremama za štrajk

PREGOVORI: Vlada ustraje u pregovorima bez sadržaja – sindikati nastavljaju s pripremama za štrajk

Pregovori200106_svi

(SDLSN, 20. siječnja) Danas održani sastanak pregovaračkih odbora sindikata državnih službi i Vlade RH protekao je u pokušaju Vlade da dosadašnje pregovore prikaže kao

Potpredsjednica Kosor (bez torbice) kao odgovor na problem zaostajanja plaća u državnim službama nudi suradnju na Zakonu o plaćama. No, na pitanje što do njegova donošenja nije  ponudila odgovor.
Potpredsjednica Kosor (bez torbice) kao odgovor na problem zaostajanja plaća u državnim službama nudi suradnju na Zakonu o plaćama. No, na pitanje što do njegova donošenja nije ponudila odgovor.

doprinos Vlade u razumijevanju za probleme državnih službenika i namještenika i njezino opredjeljenje da se kroz Zakon o plaćama poboljša njihov status.

U tom smislu potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor sindikate je obavijestila kako je Vlada donijela zaključak da se u izradu Zakona i drugih akata uključe predstavnici sindikata i predložila nastavak rada zajedničke radne skupine po pitanjima iz protokola o kolektivnim pregovorima, a kao dokaz opredijeljenosti za socijalni dijalog gđa Kosor je ponudila predviđeni sastanak predsjednika Vlade s čelnicima sindikalnih središnjica u utorak.

Kosor je također zatražila da se u daljnjim razgovorima komunikacija odvija na način koji neće biti uvredljiv za dužnosnike koji sudjeluju u pregovorima, osvrnuvši se na sindikalne web stranice i izjavila kako se radi o ozbiljnim ljudima koji mnogo rade i kao takvi nemaju vremena za shopping, pa tako ni ona za nabavku nove torbice, a ni sindikalne dosjetke o tijeku i sadržaju razgovora na telefonskoj sjednici Vlade nisu joj se učinile ukusnima.

Predsjednik pregovaračkog odbora sindikata državnih službi Ivica Ihas naglasio je kako su dvije strane još uvijek u radnom sporu, te da najava trodnevnog štrajka u veljači još uvijek stoji.

Predstavnici sindikata državnih službi kao da su znali što će im Vlada ponuditi, pa su se prikladno odjenuli za pogreb svojih zahtjeva
Predstavnici sindikata državnih službi kao da su znali što će im Vlada ponuditi, pa su se prikladno odjenuli za pogreb svojih zahtjeva

Ihas je dodao kako će se efekti Zakona o plaćama eventualno moći osjetiti tek krajem ove godine i naglasio kako je jaz između državnih i javnih službenika povećanjem osnovice za obračun plaće samo produbljen, te sindikati i dalje traže stalni mjesečni dodatak kao privremenu mjeru do izjednačavanja plaća ovih proračunskih korisnika kroz Zakon o plaćama.

Ante Žigman iz Ministarstva financija, prije nego što je počeo sanjati vedrije fiskalne teme, zapitao je prisutne "kako vama dati a ne javnim službama", nakon čega ga je sindikalna strana upozorila na činjenicu kako je Vlada javnim službama već dala ono što traže sindikati državnih službi kroz dodatke na posebne uvjete rada u kolektivnim ugovorima za npr. zdravstvo i socijalnu skrb kao sustavima koji brojem zaposlenih premašuju državne službe.
Ante Žigman iz Ministarstva financija, prije nego što je počeo sanjati vedrije fiskalne teme, zapitao je prisutne “kako vama dati a ne javnim službama”, nakon čega ga je sindikalna strana upozorila na činjenicu kako je Vlada javnim službama već dala ono što traže sindikati državnih službi kroz dodatke na posebne uvjete rada u kolektivnim ugovorima za npr. zdravstvo i socijalnu skrb kao sustavima koji brojem zaposlenih premašuju državne službe.

Druga mogućnost je korekcija koeficijeneta sukladno zajednički utvrđenom prijedlogu radne skupine sindikata i Vlade iz svibnja 2005. godine, rekao je Ihas.

Ihas je zatražio da se do srijede, budući da su u četvrtak sazvana izvršna tijela sindikata zbog donošenja odluke o štrajku, sa sindikatima državnih službi sastane predsjednik Vlade dr. Ivo Sanader.

Predsjednik Sindikata policije Dubravko Jagić naglasio je kako je se radi o zajedničkom problemu svih državnih službi, te da će sindikati na njegovom rješavanju nastaviti zajedno djelovati.

Jagić je rekao kako je protiv dijaloga samo zbog dijaloga, te da je u tom slučaju bolje da se dvije strane više ne nalaze.

Bilo bi svrsishodno, smatra Jagić, Kad bi se na sljedećem sastanku pojavio i predsjednik Vlade i sam se angažirao kako bi se stalo na kraj s neprihvatljivim zakidanjem državnih službenika i namještenika u odnosu na javne službe i konačno pronašlo kompromisno rješenje.

Sindikalna strana smatra kako zaključak Vlade o uključivanju sindikata u izradu zakona i konzultiranje s njim o važnim odlukama ne treba previše naglašavati budući da se radi o obvezama uređenim Poslovnikom Vlade, Kolektivnim ugovorom, kao i Programom suradnje Vlade i nevladinog, neprofitnog sektora iz 2000. godine.

Na kraju je kao jedini stvarni rezultat dogovoreno da sindikati imenuju predstavnike u radnu skupinu za izradu Zakona o plaćama, što ni u kom slučaju ne odgovara zahtjevima sindikata, te će oni stoga nastaviti s planiranim sindikalnim aktivnostima.

Pregovori200106_Vladaweb

Pregovori200106_Otvoreni

VLADA I SINDIKATI DRŽAVNIH SLUŽBI RAZGOVARALI O PLAĆAMA DRŽAVNIH SLUŽBENIKA

hina_logo

ZAGREB, 20. siječnja 2006. (Hina) –  Pregovarački odbori Vlade i sindikata državnih službi na današnjem su sastanku razgovarali o novom Zakonu o plaćama, kojim bi se unaprijedio sustav nagrađivanja rada državnih službenika i namještenika.
Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor predložila je da tijekom sljedećega tjedna započne rad zajedničke radne skupine za pripremu novog Zakona o plaćama, koji bi trebao biti dovršen najkasnije do kraja lipnja, priopćeno je iz Vladina ureda za odnose s javnošću.

Službenica Ureda za socijalno partnerstvo bilježi tijek rasprave na sastanku. Bilo bi interesantno znati što ona misli o vladinim i sindikalnim stavovima.
Službenica Ureda za socijalno partnerstvo bilježi tijek rasprave na sastanku. Bilo bi interesantno znati što ona misli o vladinim i sindikalnim stavovima.

Ministarstvo financija pripremit će projekciju sredstava potrebnih u ovoj godini za plaće u javnim i državnim službama, na osnovi plana državnog proračuna i povećanja osnovice za plaće od tri posto, a konkretni pokazatelji bit će predstavljeni na idućem sastanku pregovaračkih odbora. Predstavnici sindikata državnih službi ukazali su na razliku u plaćama za istu vrstu poslova u državnim i javnim službama, ističući pri tome dodatke za uvjete rada administrativnih službenika u zdravstvu.
Kao moguće rješenje predložili su nastavak razgovora o korekciji Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u državnoj službi, kaže se u Vladinu priopćenju.
Sindikat pak u svojem priopćenju ocjenjuju da Vlada ustraje na pregovorima bez sadržaja, tako da sindikati nastavljaju s pripremama za štrajk.
Predsjednik pregovaračkog odbora sindikata Ivica Ihas naglasio je da su dvije strane još uvijek u radnom sporu, pa najava trodnevnog štrajka u veljači još uvijek stoji. Ihas je upozorio kako će se efekti Zakona o plaćama eventualno osjetiti tek krajem godine i naglasio da je jaz između državnih i javnih službenika povećanjem osnovice za plaće samo produbljen.
Sindikati i dalje traže stalni mjesečni dodatak kao privremenu mjeru do izjednačavanja plaća svih proračunskih korisnika ili korekciju koeficijenata sukladno zajednički utvrđenom prijedlogu radne skupine iz svibnja 2005. (Hina) pp/xmd ymd