PREGOVORI VLADE I SINDIKATA DRŽAVNIH SLUŽBI: Vlada odgodila izjašnjavanje o koeficijentima za još deset dana!

PREGOVORI VLADE I SINDIKATA DRŽAVNIH SLUŽBI: Vlada odgodila izjašnjavanje o koeficijentima za još deset dana!

Koeficijenti160205_svi

(SDLSN, 17. veljače) Jučerašnjim sastankom u Središnjem državnom uredu za upravu nastavljeni su razgovori Vlade i pet sindikata pregovaračkog odbora sindikata državnih službi oko pitanja uređenih uredbama Vlade o koeficijentima, posebnim uvjetima rada i nagrađivanju.

Iako je pregovarački odbor Vlade za ovu prigodu bio sastavljen od predstavnika brojnih ministarstava, sindikalna strana nije se mogla oteti dojmu da se Vlada pokušava poigravati sa sindikatima stalnim pozivanjem na otvorenost i spremnost za socijalni dijalog, ali bez stvarnog sadržaja pregovora.

Koeficijenti160205_vlada

Tako je i ovaj sastanak protekao bez odgovora Vlade na sindikalni zahtjev za povećanje koeficijenata državnih službenika i namještenika koji je Vladi dostavljen još u prosincu prošle godine.

U uvodnom dijelu Ivica Ihas je ispred sindikata državnih službi konstatirao da Vlada odugovlači s pregovorima, te da dok pojedini ministri kroz kolektivne ugovore uspijevaju povećati masu za plaće i do 500 milijuna kuna, kao što je to slučaj u zdravstvu, državni službenici i dalje ostaju potplaćeni. Sramotno je da tek plaća službenika s VSS i 20 godina staža dostiže razinu prosječne plaće u RH, a da plaća službenika sa SSS i 20 godina staža pokriva svega oko 60% prosječne plaće od 4.350 kuna (prema podacima za studeni 2004.).

Koeficijenti160205_ihasIhas je rekako kako se nitko osim ministra Hebranga nije uspio izboriti za povećanje plaća u svom resoru, tako da se stječe dojam kako ostali samo čuvaju svoje fotelje.  

Voditelj pregovaračkog tima Vlade Antun Palarić rekao je kako je potpisivanje kolektivnog ugovora bio je jedan korak ka poboljšanju položaja državnih službenika i namještenika, a današnji sastanak dokaz je da je Vlada spremna razgovarati sa sindikatima. Palarić je konstatirao kako ne pristajanje na ultimativne zahtjeve sindikata ne znači da socijalnog dijaloga nema i kazao kako položaj službenika i namještenika treba uspoređivati s položajem radnika u tvrtkama koje isplaćuju minimalac ili onih kod privatnih poslodavaca. “U državnoj službi se ide na bolovanje kad procuri nos i nitko zbog toga ne ostaje bez posla” dodao je Palarić, ilustriravši kako položaj zaposlenika u državnoj upravi i nije tako loš.

Državni tajnik Palarić smatra da su bolovanja državnih službenika često diskutabilna...
Državni tajnik Palarić smatra da su bolovanja državnih službenika često diskutabilna…

Palarić je zatim  pozvao pomoćnika ministra financija Niku Raiča da odgovori na pitanje koliko sredstava od najavljenog povećanja mase sredstava za plaće od 800 milijuna kuna otpada na prava iz potpisanog kolektivnog ugovora, odnosno koji su još proračunski aspiranti na ova sredstva. Raič je Niko nato nazočnima otkrio mudrost da plaće treba precizno planirati te da agregatno ne bi trebalo biti problema s plaćama, ali su problemi mogući po pojedinim ministarstvima, što će se riješiti preraspodjelom sredstava. Dodao je kako kolektivni ugovor za zdravstvo ne ulazi u masu od 800 milijuna, već je ovo povećanje obuhvaćeno tekućim izdacima. No, svejedno se ne radi o iznosu od 800 milijuna kuna, budući da se u zadnjem kvartalu prošle godine moralo intervenirati s oko 300 milijuna kuna zbog isplate prava iz Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike. Na kraju je Raič vizionarski najavio kako ne vidi veliki prostor za povećanje plaća.

Glede predloženih korekcija koeficijenata Plarić je u pitanje doveo linearno povećanje koefcijenata koje je predložio sindikat, pozvavši se na realne (ne)mogućnosti Vlade.

Ako državni službenik sa SSS s 20 godina staža zarađuje 60% prosječne plaće u RH je li mu ovo budućnost...
Ako državni službenik sa SSS s 20 godina staža zarađuje 60% prosječne plaće u RH je li mu ovo budućnost…

Tajnik SDLSN Siniša Kuhar zapitao se o kakvim se realnim mogućnostima radi kad je moguće da ista vlada u sustavu zdravstva prihvati sveobuhvatno povećanje plaće od 5 do 50% temeljem posebnih uvjeta rada, a istovremeno već gotovo tri godine odbija priznati posebne uvjete rada državnim službenicima u MORH i OSRH. On je zamjerio vladinoj strani isticanje neopravdanosti uvećanja plaće s osnova uvjeta rada za pojedina radna mjesta sve dok se u sustavu javnih službi za desetke tisuća zaposlenika paušalno odboravaju povećanja zbog uvjeta rada od 5% za “ostala radna mjesta I, II, III. i IV. vrste”.

Razmatrajući pitanje posebnih uvjeta rada u državnoj službi Palarić je rekao kako su neka od predloženih rješenja sindikalne strane glede korekcije uredbe Vlade prihvatljiva, izuzev sveobuhvatnog pristupa za zaposlene u MORH-u i OSRH.

S ovim se složio i predstavnik MORH-a, pomoćnik ministra Željko Goršić, koji je izjavio kako se već godinu i pol o tim pitanjima razgovara sa sindikatima, te da će Ministarstvo uskoro izaći s konkretnim prijedlogom dodataka na posebne uvjete rada.

S time u svezi predstavnici SDLSN i Sindikata vojnih službenika i namještenika ukazali su na činjenicu da državni službenici u MORH-u OSRH uživaju “privilegirani” status u pogledu ograničenih građanskih prava i izloženosti vojnostegovonoj odgovornosti.

Na kraju, Palarić je nazočne obavijestio da Vlada razmatra prijedlog uredbe o nagrađivanju s kojim će uskoro upoznati sindikate.

Kao rezultat sastanka dogovoreno je da se u roku od 10 dana pregovarački odbor Vlade očituje na prijedlog sindikata glede korekcije koeficijenata i dodataka na uvjete rada.

Novih desetak dana je kupljeno, ali strpljenje sindikata je pri kraju…