Premijeru, hitno reagirajte i osigurajte dostojanstvene plaće državnim službenicima i namještenicima

Zagreb, 29. listopada 2022. – Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH uputio je priopćenje za javnost u kojemu je pozvao predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića na hitno reagiranje i osiguranje dostojanstvene plaće državnim službenicima i namještenicima. Vlada RH već tri godine ignorira zahtjeve SDLSN RH o povećanju najnižih koeficijenata u državnoj službi.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Premijeru, pronađite vremena, uzmite Uredbu u ruke i pod hitno riješite pitanje najnižih koeficijenata državnih službenika i namještenika koji već tri godine strpljivo predlažu rješenja i upozoravaju Vladu na plaće koje ne osiguravaju osnovne uvjete života, poručuju predstavnici Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH.

Tijekom više od dvije godine kroz različite prijedloge i zahtjeve, Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH traži povećanje svih koeficijenata u državnoj službi koji su ispod jedan, posebice onih najnižih. Unatoč ukazivanju na egzistencijalni problem zbog sramotno niskih plaća, kroz dostavljenu peticiju koju je potpisalo više od 5000 službenika i namještenika u pravosuđu, te iskazanoj podršci sudaca i održanim prosvjedima u lipnju ove godine, Vlada RH kupuje vrijeme i ne odgovara na zahtjev Sindikata koji je davno otvorio pitanje povećanja koeficijenta za financijski najugroženije državne službenike i namještenike.

Zabrinjavajuća je i činjenica da je prilikom održavanja prosvjeda članova SDLSN-a u pravosuđu usmjerenog na povećanje najnižih koeficijenata, od svih sindikata koji djeluju u pravosuđu, podršku članovima SDLSN pružio samo Sindikat pravosudne policije Hrvatske.

Nakon peticije, održanih prosvjeda te najavljenog postupka mirenja, SDLSN RH je od ministra pravosuđa i uprave početkom listopada 2022. godine dobio informaciju da se Vlada slaže s prijedlogom da se povećaju koeficijenti za 6685 najniže plaćenih službenika i namještenika državnoj službi. Unatoč najavi da će se uvažiti zahtjevi Sindikata i da će Vlada povećati koeficijente, prijedlog izmjene Uredbe još uvijek je na čekanju.

„Preko dvije godine ukazujemo na sramotno male plaće državnih službenika i namještenika s koeficijentom ispod jedan, no premijeru se izgleda ne žuri zaposlenima u državnim tijelima omogućiti dostojanstvene plaće. Naši državni službenici i namještenici danas žive na rubu egzistencije, a Vlada u tri godine nije našla vremena sjesti i riješiti ovo pitanje. Radnici odlaze, zapošljavanja nema, kriza je pred vratima, inflacija je uzela maha pa nas zanima hoće li se zaposlene u državnim tijelima financirati kao socijalne slučajeve? Može li se ovakvo postupanje Vlade prema radnicima ocijeniti čovječnim ili Vlada time samo pokazuje autoritet i maćehinski odnos prema svojim zaposlenima? Pozivamo premijera da pod hitno riješi ovo pitanje, jer sindikalne akcije su opet na vratima“, poručila je predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH Iva Šušković.

Iako su u tijeku Kolektivni pregovori oko povećanja osnovice za sve državne službenike i namještenike oni neće riješiti pitanje egzistencije najniže rangiranih službenika i namještenika. Naime, prema predloženim ponudama Vlade o rastu osnovice od šest posto + dva posto, njihova plaća neće dosegnuti aktualnu minimalnu plaću, a niti onu najavljenu za 2023. godinu koja bi iznosila 700 eura. Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH upozorava Vladu da će u vremenu krize i inflacije više tisuća državnih službenika i namještenika, koji sada žive na rubu egzistencije, biti u dužničkom ropstvu i gladni.

Iz medija:
HRT
_Sindikat državnih službenika traži povećanje plaća s najnižim koeficijentom
24 sata _Sindikat državnih službenika traži od Vlade povećanje plaća s najnižim koeficijentom…
Glas Istre _Sindikat državnih službenika traži od Vlade povećanje plaća s najnižim koeficijentom
Tportal.hr  _Sindikat državnih službenika Vladi: Već tri godine odbijate povećati plaće službenicima s najnižim koeficijentima
Net.hr _Sindikat državnih službenika traži od Vlade povećanje plaća s najnižim koeficijentom: ‘Neka premijer to riješi pod hitno’
Nacional _Državni službenici traži povećanje plaća s najnižim koeficijentom. Vladu odbio i Sindikat Preporod
Index.hr _Sindikat državnih službenika: Tražimo veće plaće za one s najnižim koeficijentom
Nova TV _Dnevnik Nove TV doznaje: Još jedan sindikat odbio Vladinu ponudu, čeka li nas štrajk?
Slobodna Dalmacija _U Sindikatu državnih službenika nisu zadovoljni onim što im je Vlada ponudila: ‘Plenkoviću se izgleda ne žuri osigurati nam dostojanstvene plaće‘
Dubrovnik INsider _Ukazujemo na sramotno male plaće državnih službenika!