Preminula službenica MORH-a kojoj je usprkos bolesti uručen otkaz

Preminula službenica MORH-a kojoj je usprkos bolesti uručen otkaz

Anica_Beti

Anica Beti, službenica Novačkog povjerenstva u Osijeku kojoj je usprkos činjenici da se nalazi na bolovanju zbog leukemije dostavljeno rješenje o stavljanju na raspolaganje, jutros je preminula. Koliko joj je u njenoj borbi s bolešću “pomogla” činjenica da joj je MORH usprkos teškoj bolesti dao otkaz, prosudite sami. Podsjećamo da je ministrica obrane Željka Antunović javno najavila rješenje većeg broja slučajeva “dugotrajnih bolovanja”.

Gđa Beti, sukladno ovakvom stavu nije mogla u 2002. g. dobiti ni kolektivnim ugovorom zagarantiranu pomoć za bolovanje duže od 90 dana, iako je u tri navrata podnijela zahtjev za njenu isplatu.

Beti22

Odgovor Uprave za ljudske resurse MORH-a bio je da MORH nema novaca, te da sve osobe koje smatraju da su oštećene u svojim pravima mogu podnijeti tužbe nadležnom redovnom sudu “ali isto tako u tim postupcima će Ministarstvo obrane zatražiti izjašnjenje nadležnih nadzornih službi Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje o opravdanosti dugotrajnog bolovanja u svakom pojedinom slučaju“. Zbog ovakvog ignoriranja obveza iz Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike, kao i činjenice da eventualni sudski procesi i troškovi koje izazivaju ugrožavaju državnu imovinu, Sindikat se obratio za pomoć Državnom odvjetništvu i Pučkom pravobranitelju. Ovo je za posljedicu imalo da zamjenica pučkog pravobranitelja od Odsjeka za radne sporove MORH-a zatraži da poduzme mjere radi zaštite državne imovine.

Međutim, što od toga ima obitelj gđe Beti čiji suprug nema stalno zaposlenje i njihovo dvoje malodobne djece. Očito je da je birokracija u cijeloj priči “pojela” ljude kojima bi trebala služiti. Hoće li se MORH i na koji način ispričati i odužiti obitelji Beti, čiju je suprugu i majku izložio stresovima koji su se mogli izbjeći.