Prenosimo iz časopisa HRVATSKA JAVNA UPRAVA

HRVATSKA JAVNA UPRAVA Edmond Miletić o sustavima plaća u državnoj službi europskih zemalja

miletic390

(SDLSN, 13. siječnja 2009.) U novom broju HRVATSKE JAVNE UPRAVE, specijaliziranom časopisu za teoriju i praksu javne uprave, stručni savjetnik Sindikata i bivši pomoćnik ministra pravosuđa i uprave te zamjenik državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za upravu, Edmond Miletić, objavio je članak pod naslovom “Usporedni prikaz osnova sustava plaća u državnoj službi u nekim europskim zemljama“.

sdlsn_www220Ovaj članak predstavlja stručni doprinos raspravi koja je izostala u okviru Povjerenstva za izradu Zakona o plaćama državnih službenika, ali i akademskoj zajednici, a koji Vlada u obliku konačnog prijedloga namjerava uputiti u Hrvatski sabor po hitnoj proceduri.

Osim što se u članku stručno i detaljno navode EU standardi i praksa važni za kreiranje sustava plaća javnih službenika, u njemu se iznose i međunarodna iskustva u primjeni sustava plaće prema učinku, kakav se uvodi Vladinim prijedlogom Zakona o plaćama državnih službenika.

Nažalost, ozbiljne i argumentirane kritike i sada već bjelodane slabosti ovog sustava hrvatskoj vladi očito ne smetaju u uvođenju sustava plaće po učinku koji se temelji na subjektivnom i u Hrvatskoj još uvijek nedovoljno profesionalnom, objektivnom i depolitiziranom sustavu ocjenjivanja, koji pokazuje isuviše elemenata arbitrarnosti da bi ga se moglo prihvatiti kao jedini kriterij rasta plaća.

No, zaključak o tome trebamo li srljati u novi platni sustav kao guske u maglu prepuštamo Vama.

Članak u cijelosti možete pročitati u PDF formatu klikom na doljnji link…

miletic_HJU4

LINK NA ČLANAK: