Prenosimo iz Glasa Istre

sluzbenici_gi270211

Izmjene i dopune Zakona o državnim službenicima uvele su pomutnju u Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika, koji smatra da su njime postali žrtvena janjad jer se prema tim izmjenama nakon dva upozorenja državnom službeniku prijeti otkaz.

gi_240– Da bi se kupio narod, da bi se spriječili organizirani prosvjedi ili, ne daj Bože, nekakav novi Egipat ili Tunis, donose se izmjene i zakoni jer smo mi, državna gamad, za sve krivi. Žrtveno smo janje i krivci za stanje ove države. Dovoljno je da te netko dva puta upozori, a naročito ako mu nisi simpatičan, a ti ne uspiješ to ispraviti, eto tebi izvanredan otkaz. Pa jesmo li mi u Europi, i to socijalnoj Europi, ili smo možda u Afganistanu ili gdje? Kakva je to država gdje radnici mjesecima ne dobivaju plaću i to još jedna kvazisocijalna država tolerira? Što su radnici Hrvatske? Robovi, pita se u priopćenju za medije Denis Buršić, povjerenik spomenutog sindikata za Istru.

Pita se i prijeti li vladajuća garnitura ovakvim izvanrednim otkazima u državnim službama nepoćudnim službenicima i je li zapravo izmjena zakona zastrašivanje jer, tvrdi, u državnim službama više ništa nije mjerodavno, ni rad ni zalaganje, već samo biti poćudan ili nepoćudan rukovodećoj garnituri.

– Nije li sramota da netko tko je bolestan može biti premješten na drugo radno mjesto ovisno o njegovim sposobnostima, ili biti poslan na HZMO, ili biti stavljen na raspolaganje Vladi Republike Hrvatske, a svi vrlo dobro znamo što to znači. Državne službe sve više rade, sve manje su plaćene, sve više podložne politici, a Vlada ih tretira kao da smo u ratu. Nadam se da će ministri koji su sada na vlasti dobiti kad-tad dva pismena upozorenja i na kraju svega otkaz, a ne da će putem jednog intervjua biti prebačeni u državnu službu, navodi se u priopćenju.

Županijsko povjereništvo ovog sindikata također daje svoju podršku svim građanima koji su izašli na protuvladine prosvjede. (B. B.)