Prenosimo iz medija

osib_nl131011

osib_ipress121011

Opće mjesto svakih izbora, parlamentarnih ili lokalnih, jest vječno pitanje (preko)brojnog službeničkog aparata na svim razinama. U borbi s birokratskom aždajom svi vide izlazak iz krize, kao siguran put ozdravljenja gospodarstva i nacije.

ipress_logoOpće je prihvaćeno vjerovanje da bi svođenjem birokracija u normalne (ma što to značilo) okvire, ona navodno postala mala i učinkovita, a (pre)komplicirani upravni postupci i izdavanje kojekakvih papira i dozvola gospodarskim subjektima i građanima vitka i stoga okretna birokracija iz noćne more pretvorila bi u kratko i ugodno iskustvo.

No, u Hrvatskoj službenike i namještenike u državnoj, javnoj i lokalnoj (samo)upravi navodno se ne može samo tako prebrojiti pa se pitanje njihova broja uvijek iznova može nametati kao stožerno političko pitanje i predmet važnih političkih odluka ili pak razlog za njihovo ne donošenje.

osib_gs131011Uteg birokracije može biti i dobar alibi za postizborni neuspjeh političkih programa pa možda i u tome leži razlog zbog kojeg se suočavanje sa stvarnom veličinom i strukturom javne uprave stalno pomiče u “blisku” budućnost kada će se sve to moći vidjeti pritiskom na gumb, a do tada je sezona lova na “birokrate” otvorena, pod parolom da je “samo otpušten službenik dobar službenik”.

Pri tome se ne želi vidjeti da su “birokrati” kakve imamo pred očima kad govorimo o javnoj upravi tek vrlo mali dio upravne logistike.

Jesu li policijski službenici, zatvorski čuvari, inspektori svih vrsta, carinici, poreznici, matičari, prosvjetni, zdravstveni i socijalni radnici, tete u vrtićima, kuharice u školskim kuhinjama, mehaničari oklopnih vozila, čistačice, komunalni redari “birokrati” koji, navodno (pre)dobro plaćeni, sjede u kancelarijama i izrađuju modele zrakoplova od papira koji nikome ne trebaju?

A do istine se može lako doći, samo je pitanje želimo li ju spoznati.

Stoga Sindikat predlaže da se prije izrade kompleksnih i desetke milijuna kuna teških registara zaposlenih u javnom sektoru, po uzoru na osobni identifikacijski broj (OIB) u javnu upravu uvedu osobni službenički identifikacijski broj (OSIB) i osobni namještenički identifikacijski broj (ONIB), kojim bi se problem broja zaposlenih riješio preko “noći”.

OSIB i ONIB bi se izdavali konkretnoj fizičkoj osobi zaposlenoj u upravi i predstavljali bi bazu bilo kojeg središnjeg registara javne uprave s obvezom prijave promjene statusa službenika ili namještenika u odnosu na to rade li ili više ne rade u upravi.

Na taj način bilo bi moguće u svakome trenutku utvrditi broj zaposlenih u javnoj upravi, kao i fluktuaciju kadrova u njoj jednostavnom matematičkom operacijom oduzimanja broja aktivnih od ukupnog broja svih dodijeljenih OSIB-a i ONIB-a.

No, onda bismo znali točan broj zaposlenih…, piše Siniša Kuhar, tajnik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.