Prenosimo iz medija

Prenosimo iz medija

HRVATSKI RADIO ŽUPANJA: Referendum za kolektivni ugovor

hrvatski-radio-zupanja(petak, 10.09.2004.) Danas je u Županji održana tiskovna konferencija na temu “Provođenje referenduma o prihvaćanju kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike Republike Hrvatske”.
Zakon o radu obvezuje, ukoliko se u kolektivni ugovor unese odredba o sredstvima solidarnosti provođenje referenduma među zaposlenicima o njegovom prihvaćanju, a da bi se kolektivni ugovor počeo primjenjivati potrebno je izjašnjavanje 1/3 uposlenika i od toga 50 posto pozitivnih odgovora“, kazao je Jozo Perić, županijski povjerenik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Vukovarsko-srijemske županije.
U Sindikatu su ugovorom zadovoljni, no smatraju kako djelatnici nisu o tome dovoljno informirani.
Cilj nam je što bolje informirati uposlenike u svezi s odredbama ugovora, a ovo je prigoda da pozovemo sve zaposlenike da izađu na referendum , koji će se provoditi od sljedećeg ponedjeljka do petka i da glasuju “za”, rekao je na današnjoj tiskovnoj konferenciji Ivan Đurić, povjerenik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Podružnice Županja. b.g.d.

Državni službenici i namještenici na referendumu o Kolektivnom ugovoru

101Državni službenici i namještenici sljedeći radni tjedan, od ponedjeljka do petka, imaju priliku izaći na referendum kako bi odlučili prihvaćaju li Kolektivni ugovor kojim, prema izjavama sindikalaca, dobivaju veća prava nego dosad.
“Moram reći da su državni službenici najmanje plaćena kategorija onih kojima se rješava status iz državnog proračuna.”, tvrdi Ivica Ihas, predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika, iako statistike govore suprotno. Ivica je dodao da samo onda kada se pribroje državni dužnosnici, zastupnici i pravosudni dužnosnici, onda imaju u prosjeku veću plaću, a kada se to skine, onda imaju u prosjeku manju plaču nego oni iz javnih službi.

Ref_presica_101

Ako na referendum izađe najmanje trećina od 56 tisuća državnih službenika i ako natpolovična većina onih koji se odazovu zaokruži “ZA”, svi zaposleni će u sljedeće četiri godine dobivati tisuću kuna božićnice, darove za djecu, 30 radnih dana godišnjeg i slične beneficije. Koeficijent će se uvećati za 4, 8 ili 10 posto zaposlenima sa stažem dužim od 20, 30, odnosno 35 godina.
Kolektivnim ugovorom određuju se i minimalni iznosi dnevnica, terenskih dodataka, regresa i drugo. Ugovor bi, naravno, vrijedio za sve zaposlene, ne samo za članove sindikata, ali nečlanovi bi plaćali doprinos solidarnosti u iznosu od 0,65 posto neto plaće.
Sindikat državnih i lokalnih službenika, dva policijska, vojni i carinski sindikat pozvali su sve zaposlene da podrže Kolektivni ugovor, jer njime daleko više dobivaju nego gube. Kako reče predsjednik Sindikata policije Dubravko Jagić, u slučaju da ne prođe taj referendum, padaju u jedan vakuum, u jedan ponor i gube se zapravo sva do sada stečena prava.

Vjesnik_referendum