Prenosimo iz medija

morh_nacional220512

Ministarstvo obrane ragiralo je priopćenjem punim apsurda na otkriće da je ministar Ante Kotromanović omogućio otpremninu od 300 tisuća kuna Branku Pribolšanu, samo da bi ga za pet dana ponovno zaposlio na ugovor o djelu.

nacional200U priopćenju se na prilično čudan način pokušava izvući od neugodne situacije u koju se Kotromanović doveo ukinuvši i zabranu novog zapošljavanja onih koji su dobili otpremninu, te da dodatno dozvoli da iz sustava odu ne samo oni čije je mjesto ukinuto, nego i oni koji su očito još potrebni MORH-u. Priopćenje možete u cjelosti pročitati ovdje.

Nakon suhoparnog nabrajanja zakonskih odredbi, služba za odnose s javnošću priznaje da je odredba o ponovnom zapošljavanju za one koji dobiju otpremninu ukinuta jer se pokazala “neprovedivom u praksi, a poslodavac ju nije mogao kontrolirati i sankcionirati”.

Da razjasnimo, iz MORH-a treba otići 200 ljudi, a imaju zaposleno ukupno preko tri tisuće službenika i namještenika. U pravnoj službi rade deseci osoba, a u današnje vrijeme po imenu, prezimenu i OIB-u ne mogu kontrolirati hoće li se ta osoba ponovno zaposliti u MORH-u u roku tri godine! Dakle, ne u cijelom sustavu državne uprave, nego samo u njihovu ministarstvu. Ako je ovo što su sami napisali točno, onda se stvarno treba zapitati kakve su to evidencije MORH-a i na što su ukucani milijuna kuna u informatizaciju. Inače, po starom, ako se osoba ponovno zaposlila u roku tri godine, morala je vratiti otpremninu.

Služba za odnose s javnošću radi još jednu presmiješnu grešku u pokušaju opravdanja zapošljavanja Branka Pribolšana na ugovor o djelu i plaću od četiri tisuće kuna. Uz to da je ugovor sklopljen samo dok se natječajem ne popuni radno mjesto, navode da je on “jedan od najboljih stručnjaka za područje javne nabave”. Zbog toga je ponovno zaposlen na ugovor o djelu. Samo da bi nekoliko rečenica kasnije, sami ustvrdili kako “Kotromanovićevi potezi pokazuju jasnu namjeru uvođenja reda i sklapanja ugovora koji godinama nisu sklapani u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi”. Dakle, gospodina Pribolšana koji je vodi službu javne nabave u MORH-u su proglasili stručnjakom, samo da bi kasnije rekli da ta nabava nije provođena po zakonu koju je isti taj čovjek provodio. Što je služba za odnose s javnošću ovime htjela poručiti, ostavljamo na zaključak čitateljima.

Na kraju, u priopćenju se navodi da otpremnina za Pribolšana još nije isplaćena. To je točno, ali je napisano rješnje po kojem će ona biti isplaćena. Prema izvorima iz MORH-a, sam Pribolšan žalio se na visinu otpremnine, koja će na kraju biti oko 380 tisuća kuna.

Svjesno ili nesvjesno, Kotromanović je priopćenjem u kojem odbacuje kritike da u MORH-u vlada kaos, kao i ovim zapošljavanjem, uspio dokazati tvrdnju koju pokušava pobiti.

pribolsan_index220512

MINISTAR obrane Ante Kotromanović je omogućio poticajnu otpremninu zaposleniku MORH-a Branku Pribolšanu da bi ga par dana kasnije ponovno zaposlio na ugovor o djelu po kojem će primati 4 tisuća kuna plaće mjesečno.

index_logo160Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika je u priopćenju izvijestio da je načelnik odjela u Službi ugovaranja i nabave MORH-a Pribolšanu omogućena otpremnina viša od 300 tisuća kuna te mu je 28 ožujka sporazumno prestala državna služba. Pet dana nakon toga je Pribolšan preko ugovora o djelu ponovno zaposlen preko ugovora o djelu na plaću od 4 tisuća kuna.

“Pribolšan je jedan od najboljih stručnjaka za javnu nabavu”

Temeljem odluke ministra Ante Kotromanovića iz prosinca prošle godine omogućen je odlazak iz službe uz poticajnu otpremninu, ako zaposleniku služba prestane zbog preustroja i smanjenja snaga. U toj novoj odluci ministra nije uvedeno ograničenje po kojem se zaposlenik ne može ponovno zaposliti u roku od tri godine, ako je dobio poticajnu otpremninu.

U priopćenju MORH-a je navedeno kako takvo ograničenje, koje je ranije postojalo, nije uvedeno zato što se “ova odredba pokazala neprovedivom u praksi, a poslodavac ju nije mogao kontrolirati i sankcionirati”. Iz Ministarstva su istaknuli da je Pribolšan jedan od najboljih stručnjaka za područje javne nabave te da je sam podnio zahtjev za odlaskom uz poticajnu otpremninu.

“Pribolšanu još nismo isplatiti otpremninu”

“Do dobivanja odobrenja od Ministarstva uprave za raspisivanje javnog natječaja za popunjavanje radnog mjesta u Samostalnom sektoru za javnu nabavu, a budući da u sustavu nema adekvatne zamjene, ministar obrane zaključio je 2. travnja 2012. s gospodinom Pribolšanom Ugovor o djelu kako bi se proces javne nabave mogao nesmetano odvijati, te kako bi predstavnicima Državnog ureda za reviziju pružio potrebne informacije glede dosadašnjih postupaka javne nabave u Ministarstvu obrane kojih je revizija u tijeku”, objašnjavaju iz Ministarstva zašto je Pribolšan pet dana nakon odlaska vraćen u službu.

Dodaju i da je Pribolšanova plaća 4 tisuća kuna mjesečno te ističu da “ugovor o djelu ne predstavlja zasnivanje radnog odnosa i nema elemente ugovora o radu”. Dodaju i da Pribolšanu još nisu isplatili otpremninu za koju Sindikat tvrdi da je preko 300 tisuća kuna.

“Svi potezi koje ministar obrane Ante Kotromanović povlači pokazuju jasnu namjeru uvođenja reda, pravodobnog otpočinjanja poslovnih procesa, sklapanja ugovora koji godinama nisu sklapani u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi, te transparentnost prema javnosti”, zaključuju iz MORH-a.

pribolsan_morh_hrt220512

pribolsan390_gs220512

…za čitanje klikni na sliku

pribolsan390_nacional220512

…za čitanje klikni na sliku

pribolsan_sd220512

…za čitanje klikni na sliku

pribolsan_nl220512

…za čitanje klikni na sliku