Prenosimo iz medija

braniteljski_portal390

(SDLSN, 25. travnja 2012.) Jučerašnja “medijska bomba” o sindikalnom povjereniku koji je studentima plaćao da umjesto njega “cvikaju” karticu kojom se registrira dolazak i odlazak s posla i sindikatu koji ga je zaštitio od disciplinskog progona vjerojatno će specrat_bportal260412imati svoj sudski epilog.

Naime, niti je u ministarstvu u kojem se događaj navodno zbio bilo studenata, niti je protiv sindikalnog povjerenika pokrenut disciplinski postupak koji je sindikat spriječio, ali je bilo laži, podmetanja, lažnih obećanja i iznude.
Izjava “studenta” kojom su terećena i u disciplinskom postupku kažnjena dva službenika zbog zlouporabe identifikacijskih kartica, ali ne i sindikalni povjerenik, lažna je i iznuđena o čemu postoji pokajnička i kod bilježnika ovjerena izjava Gorana Petrovića, koji je u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti radio na tuđe ugovore i pod tuđim imenom.
U njoj Petrović navodi da je “potpisao pred službenicama Ministarstva (Ines Milun, Vesna Nađ i Jadranka Krga), lažnu i iznuđenu izjavu kojom sam neosnovano i neopravdano teretio djelatnike toga Ministarstva, … i … da su uz moju pomoć zloupotrebljavali identifikacijske kartice koje im služe za evidenciju prisustva na poslu”.

petrovic_izjava

U ovjerenoj izjavi Petrović kaže: “Navedenu izjavu potpisao sam u nadi da ću uspjeti regulirati radno pravni status u istom Ministarstvu što mi je više puta pa i tada obećano” i dodaje: “Naime, u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti radio sam više puta na tuđe ugovore i pod tuđim imenom, a za što sam morao plaćati znatnu proviziju od zarađenog novca. Osobe koje su sročile i sačinile lažnu izjavu znale su za moju tešku materijalnu i socijalnu situaciju, a ja sam bio svjestan da su moćne i da mi mogu pomoći”.

Alter ego Gorana Petrovića u Ministarstvu bili su pravi studenti Karlo Mijić i Monika Mijić, na čije studentske ugovore je primao plaću, a kome je sve plaćao proviziju od plaće nije nam poznato.

petrovic_karlo_monika

Međutim, iako pod imenom Goran Petrović nikad nije bio zaposlen u Ministarstvu Službeničkom sudu u Zagrebu tajnica ministarstva Ines Milun dostavila je “evidenciju ulazaka i izlazaka Gorana Petrovića u prostorije Ministarstva u razdoblju od 01. rujna 2010. godine do 05. siječnja 2011. godine koji je u Ministarstvu obavljao pomoćno-tehničke poslove preko Studentskog centra temeljem studentskog ugovora”, prešućujući da sam Petrović niti ima status studenta niti na njega glasi “studentski ugovor”.
Na temelju toga može se zaključiti ili da je lista lažirana za potrebe disciplinskog postupka ili da je osobi koja pod svojim imenom ne radi u državnom tijelu izdana identifikacijska kartica kojom je prijavljivao dolazak i odlazak s posla.

U ovoj zbrci i zamjeni identiteta zanimljivo je da je jedna osoba dolazila na posao, a drugim dvjema osobama isplaćivana je plaća za njegov rad. U privatnom sektoru radi se o uhodanoj “dobroj praksi”, koja time nije i manje nezakonita, ali u jednom državnom tijelu takvo što ne bi se smjelo događati.

petrovic_milun_evidencija

Stvar je tim gora što su se na pomoćno-tehničkim poslovima u tom trenutku u državnim tijelima mogli angažirati vanjski pružatelji isključivo putem ugovora o djelu, kojim se, kao što mu sam naziv kaže, ugovara neko djelo, a ne svakodnevni posao po uputama i u prostorijama poslodavca unutar redovnog radnog vremena, što se u stvarnosti događalo i razvidno je iz studenstkih ugovora kojima je Petrović, alias Karlo i Monika, bio plaćen po satu, a ne djelu.
Nažalost, Službenički sud ove činjenice nije smatrao relevantnim pa je čak i prihvatio prvotni Petrovićev iskaz kao vjerodostojan, premda je Sudu dostavljena njegova kod bilježnika ovjerena izjava kojom ga pobija, kao i terećenje predstavnika poslodavca, iako su se oni u postupku kompromitirali prikrivanjem i lažnim prikazivanjem statusa Petrovića kao zaposlenika Ministarstva.
Zbog svega toga Sindikat će pokrenuti postupak za naknadu štete koja mu je počinjena temeljem iskaza i uvjeravanja neimenovanih izvora u Ministarstvu branitelja i Ministarstvu socijalne politike i mladih, ali i utvrđivanja odgovornosti službenih osoba koje su anonimno “servisirale” medije.
Međutim, daleko ozbiljnije pitanje je stoji li iza svega pokušaj diskreditacije Sindikata i njegovih predstavnika koji su u kontinuitetu javno ukazali na nezakonito zapošljavanje, politizaciju državne uprave i diletantsko postupanje odgovornih osoba u ova dva ministarstva.
www.sdlsn.hr

Reagiranje Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH

24.4.2012 15:37:00 | Autor/Izvor Limun.hr

limun_hr240Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH reagirao je na članak iz Večernjeg lista objavljen 23. travnja pod naslovom “Sindikalni povjerenik na posao slao – svoju karticu“, koji potpisuje novinarka Ivanka Toma.

Reagiranje prenosimo u cijelosti:

“Novinarka Večernjeg lista Ivanka Toma, u članku objavljenom 24. travnja 2012. godine, pod naslovom “Sindikalni povjerenik na posao slao – svoju karticu“ iznijela je više netočnih, nepotpunih i uvredljivih informacija na račun našeg sindikalnog povjerenika u Ministarstvu branitelja i Ministarstvu socijalne politike, gdina Nenada Pogačića, ali i Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH koje ovom prigodom demantiramo.

Novinarka Toma, koja je posebno angažirana za ovaj novinarski zadatak premda, kako je sama izjavila u telefonskom razgovoru s glavnim tajnikom Sindikata, “ne prati sindikate“, ustvrdila je da je sindikalni povjerenik Nenad Pogačić “uhvaćen kako lažira dolaske na posao i odlaske s posla“, no zbog toga mu se “nije dogodilo ništa jer Sindikat državnih službenika i namještenika, čiji je povjerenik, nije odobrio da se protiv njega vodi stegovni postupak“. Ove navode dodatno potkrepljuje masnim i crvenim slovima otisnut podnaslov “Za razliku od dvojice službenika, on nije kažnjen jer ga štiti sindikat“.

Dalje Toma navodi kako je ministrica Milanka Opačić naslijedila sukobe iz HDZ-ova mandata pa zaključuje kako “o tome govori i nedavni slučaj triju službenica koje je M. Opačić stavila na raspolaganje Vladi, zbog čega ju je sindikat žestoko napao“ i navodi kako u Ministarstvu “dodaju da te službenice nisu “cvijeće“, kako prikazuje sindikat“ i potkrepljuje to navodima o stegovnim postupcima pokrenutim protiv njih. Pri tome se novinarka poziva na “izvor iz Ministarstva socijalne politike“, a zatim u nastavku kaže “uvjeravaju nas u Ministarstvu“ ili “u Ministarstvu kažu“, iz kojih navoda je razvidno kako se radi o osobama koje imaju pristup osobnim odredbama koje se odnose na službenu tajnu i privatnost službenika zaštićenim podacima.

Međutim, suprotno pisanju novinarke Toma i “uvjeravanja“ njezinih izvora u Ministarstvu, u svrhu pokretanja disciplinskog postupka protiv Nenada Pogačića kao sindikalnog povjerenika nikad nije zatražena suglasnost Sindikata, iz čega se, budući da se radi o zakonskoj pretpostavci za vođenje takvog postupka, može izvesti jedini mogući zaključak, a to je da disciplinski postupak nikad nije pokrenut. Tvrditi da Sindikat štiti svog sindikalnog povjerenika od pokretanja disciplinskog postupka moglo bi se jedino u slučaju da je Ministarstvo kao poslodavac zatražilo suglasnost Sindikata za to, a Sindikat ju je uskratio. To indirektno potvrđuje i činjenica da je gdin Pogačić za 2010., 2009., 2008. i 2007. godinu ocijenjen ocjenom “izvanredan“, osim ako se i to nije dogodilo zbog pritiska Sindikata.

Tvrdnje o naslijeđenim sukobima također su proizvoljne, budući da je gdin Pogačić kao sindikalni povjerenik i za vrijeme prethodne i za vrijeme sadašnje “vlasti“, bez obzira na njezin politički predznak, upozoravao na nezakonitosti u resoru/ima koje pokriva kao sindikalni povjerenik, pri čemu mu nije manjkalo osobne građanske hrabrosti. Tako je bio svjedok na sudu protiv bivše pomoćnice ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Štefanije Bortek Knešaurek, ukazivao na zlouporabe zapošljavanja preko Student servisa u tom ministarstvu, ali i upozorio Sindikat na nezakonitu izjavu o prekovremenom radu čije je potpisivanje tražila ministrica Opačić, a ne Jadranka Kosor.

Što se otkaza triju službenica tiče i navoda da te službenice nisu “cvijeće“, kako prikazuje Sindikat, možemo samo reći da je jedino na što je Sindikat ukazao bila činjenica da se radi o tri starije službenice, u životnoj dobi u kojoj se teško mogu nadati novom zaposlenju, kojima je na taj način zapriječena mogućnost rada do starosne mirovine, a sve tri nalaze se i u teškoj socijalno-ekonomskoj situaciji, za koju bi u ministarstvu koje pokriva resor socijalne skrbi bilo logično očekivati razumijevanje poslodavca.

Prikazivanje otpuštenih službenica u ružnom svjetlu i pravdanje time njihovog otkaza od strane Ministarstva u kojem je ovih dana na načelničko radno mjesto raspoređena osoba s dvije zadnje ocjene “dobar“, protiv koje je također vođen disciplinski postupak najbolje pokazuje o kakvim se “izvorima“ informacija radi. Dovoditi u vezu pak ova reagiranja sa sukobom Sindikata i bivše ministrice Jadranke Kosor, smiješno je i apsurdno, ako ne i priglupo.

Stoga Sindikat ovakve novinske članke ocjenjuje tendencioznim i suprotnim zadaći koju u modernom demokratskom društvu imaju mediji i istovremeno osuđuje postupak neimenovanih službenih osoba u Ministarstvu socijalne politike i mladih koje su novinarku “servisirale“ netočnim, neistinitim i zakonom zaštićenim informacijama, zbog čega će protiv njih predložiti pokretanje postupka zbog teške povrede službene dužnosti i iznošenje podataka koji predstavljaju službenu tajnu i kojima se ugrožava pravo na privatnost službenika te postupka zbog povrede Etičkog kodeksa državnih službenika, a podatke o tome kako su neki, i danas rukovodeći službenici, obavljali svoj službenički posao objavit ćemo idućih dana“,

stoji u reagiranju Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH.