Prenosimo iz Novog lista: Staro za mlado

Prenosimo iz Novog lista: Staro za mlado

GGalicReorganizacije državne uprave, a time i gubitka radnog mjesta boji se 26,55 posto službenika i namještenika koji su odgovorili na internet anketu službeničkog sindikata. No, straha od reorganizacije državne uprave, pod uvjetom da se njome poboljša rad i plaća službenika, nema 39,82 posto posjetitelja sindikalne stranice. Premda je cilj anketa što ih službenički sindikat producira na svojim web stranicama prvenstveno zabava, odgovori posjetitelja ipak odražavaju stanje duha među zaposlenima državnih službi.

Tako je zanimljiv i odabir odgovora službenika i namještenika na sindikalni upit o tome kako se može postići bolji rad državne uprave. Gotovo 40 posto sudionika ankete smatra kako bi se taj cilj postigao ponižavanjem službenika i namještenika, dok se za uvođenje fizičkog zlostavljanja opredijelilo gotovo 10 posto službeničkih surfera. S druge strane, gotovo 24 posto sudionika ankete smatra da se bolji rad uprave može postići osiguranjem boljih uvjeta rada, nešto manje od 19 posto smatra da je za to ključno uvažavanje službenika kao građana, a 8,33 posto bi izabralo discipliniranje i uvođenje dnevnih, tjednih, mjesečnih i drugih izvješća o radu.
Tri sindikata koja okupljaju zaposlene u državnim službama oštro su se suprostavila izmjenama Zakona o državnim službenicima i namještenicima. Spremni su čak i na socijalene nemire. Vlada je, naime, zakon korigirala ne konzultirajući se sa sindikatima. Zanimljivo je i da su za intervencije unutar postojećeg zakona iz tiska saznali, ne samo sindikati, veći i zaposleni vladina Ureda za socijalno partnerstvo.
Tri sindikata državnih službi posve su u pravu kada Vladu prozivaju jer se ponijela autokratski, zaboravljajući na socijalni dijalog i uvažavanje socijalnih partnera. U pravu su jer sadašnja Vlada, počevši od njezina predsjednika, ne propušta niti jednu priliku javnog nastupa da ne spomene svoju čvrstu opredijeljenost socijalnom dijalogu sa sindikatima i poslodavcima.
I premda bi mnogi postupak sindikata državnih službi mogli ocijeniti tek nekim “uobičajenim buntom sindikata kojima ništa i nikada nije pravo”, činjenica je da je u ovom slučaju riječ o ozbiljnom problemu. Izmjene Zakona o službenicima i namještenicima početak su realizacije bojazni što ih službenici i namještenici u zabavnoj anketi svoga sindikata ističu. Spora, troma i prenapučena državna uprava lagano kreće putevima reorganizacije, a to je pitanje koje se sa sindikatima mora raspraviti i dogovoriti. Tim više, jer se procjenjuje da je u državnim službama čak 20 posto, odnosno 16 tisuća ljudi višak.
Sindikati, premda i sami svjesni problema domaće državne uprave, moraju štiti prava svoga članstva. Nitko ne može osporiti da je domaća aministracija preglomazna i neučinkovita i da su u sustavu potrebni radikalni rezovi. No, puko otpuštanje starije radne snage s ciljem privlačenja mladih i inovativnih stručnjaka u administraciju, nije jednostavno rješenje. Oni koji odlučuju taj proces trebaju dogovoriti sa sindikatima, u svim njegovim fazama. Jer to je socijalni dijalog, a ne deklarativno pozivanje na njega i jednostrano predlaganje zakonskih rješenja. Takav “jednostrani dijalog” samo može izazvati štetu.