Prenosimo iz Slobodne Dalmacije i Glasa Istre

duznosnici_sd280112

… za čitanje klikni na sliku

duznosnici_GI280112

Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor jučer se nije libila žestoke kritike na račun poteza što ih je povukla hrvatska Vlada.

– Vlada je najavila smanjenje broja dužnosnika, a sad ih ima više. Uskoro će biti, čini mi se, i dvostruko više dužnosnika kojima se isplaćuju dužnosničke plaće, kazala je Kosor novinarima na saborskom hodniku. Još je, kako reče, bitnije da su u novoj Vladi uveli neograničeno korištenje kreditnih kartica za nove dužnosnike.

gi_240– Proširili su broj onih koji imaju pravo na reprezentaciju, kreditne kartice i neograničeno trošenje novca poreznih obveznika. U mojoj smo vladi sustav smanjili samo na državne tajnike i ministre i samo za službena putovanja. Nastojali smo sustav racionalizirati i odreći se svega što je bilo nužno kako bi se smanjili rashodi, osobito na materijalnim troškovima i reprezentaciji, istaknula je. Dotakla se i proračuna, makar je kazala kako je o njemu teško govoriti, dok ga ne vidimo.

– U kontradikciji su najave da neće biti otpuštanja iz državne uprave, a da će se smanjiti masa za plaće. Kako? Hoće li se ići na jednostrano raskidanje kolektivnih ugovora, zapitala je Kosor.

Kosor se nije složila s novinarskom konstatacijom kako je državna uprava osinje gnijezdo u koje ni njena Vlada nije htjela dirati. Odgovorila je da to nije točno jer je njena Vlada uvela sustav da se za dva radnika koji odu iz uprave može zaposliti samo jedan novi i to temeljem javnog natječaja.

Jadranki Kosor odmah je odgovorio ministar uprave Arsen Bauk. Odgovarajući na novinarski upit kako tumači tvrdnje iz HDZ-a da je njihova vlada imala 80 dužnosnika, a da vlada Zorana Milanovića već ima njih 120, Bauk je odgovorio kako je u bivšoj Vladi, koju je vodila predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor, na mjestima pomoćnika ministara, državnih tajnika i ravnatelja uprava bilo 229 osoba, a da na istim mjestima u novoj Vladi ima njih 143, dakle 86 manje.

Prijepor, veli Bauk, nastaje u statusu ravnatelja uprava, jer ono što su prije radili ravnatelji uprava sada rade pomoćnici ministara. To kolege iz HDZ-a dobro znaju, kazao je Bauk. Jer, jedino su oni ravnatelje imenovali pomoćnicima ministra, a onda su promijenili zakon i imenovali ih ravnateljima uprava u statusu službenika.

Sad ih je 34 više nego prije

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) izašao je s analizom koja pokazuje da je broj ministara, zamjenika i njihovih pomoćnika već dosegnuo brojku od 109 dužnosnika, dok ih je u HDZ-ovoj Vladi bilo 75.

duznosnici_gi280112_tablica

– Navođenje negativnih primjera Popijačevog i Kalmetinog ministarstva s čak po šest državnih tajnika u svakom, zvuči pomalo smiješno pred naletom vala imenovanja pomoćnika ministara kojih, nakon jučerašnje sjednice Vlade, sada već ima 69, i to bez razriješenog pomoćnika ministra prometa Vladimira Ferdeljija, ističe glavni tajnik ovog sindikata Siniša Kuhar.

Zasad Ministarstvo poljoprivrede ima najviše, sedam pomoćnika ministra, dok ih je po pet imenovano u ministarstvima gospodarstva i financija, a uz to im se moraju pribrojati i zamjenici ministara. Najmanje pomagača ima ministar turizma Veljko Ostojić – uz zamjenika samo jednog pomoćnika.

U sindikatu podsjećaju da je u bivšoj Vladi bilo 16 ministara, dok ih je sada 20. Državni tajnici, kojih je u HDZ-ovoj Vladi bilo 59, ukinuti su, ali su uvedeni zamjenici i pomoćnici ministara, kojih je daleko više nego što je bilo državnih tajnika – ukupno 89.

– Plaća za 20 zamjenika ministara veća je i od one bivših državnih tajnika kao i od pomoćnika ministra, kaže Kuhar. Naime, koeficijenti za zamjenike ministra iznose 5,7, dok su državni tajnici, koji su obnašali njihove poslove, imali 5,27. Sad je pak ovaj koeficijent pripao pomoćnicima ministra. Veće su plaće i za predstojnike državnih ureda, predstojnika Ureda predsjednika Vlade te glavnog tajnika s koeficijentom 5,7, dok su u HDZ-ovo vrijeme imali 5,27 bodova. Ravnatelji državnih upravnih organizacija prije su imali koeficijent 4,55, a od sada im je 5,27. (S. PAVIĆ/NL, M. JERIN)