Prenosimo iz tiska: SINDIKALNA SIROTINJA

Prenosimo iz tiska: SINDIKALNA SIROTINJA

NL_GabiOgorčeni su siroti sindikati. Uništi ih Ustavni sud odlukom o ukidanju doprinosa solidarnosti. To je, kažu, politička, a ne stručna odluka sudaca. Odluka koja će, kako se iz očajničkog sindikalnog vapaja dade naslutiti, imati dalekosežne posljedice. Da. Za one koji su uspjeli, naravno, na demokratski organiziranom referendumu, progurati odredbu o nametu nečlanovima sindikata. Ti će ostati bez ne beznačajnih sredstava na sindikalnim računima. Sredstava za koje bi bilo zanimljivo vidjeti kako su i u koje svrhe trošena. Vjerojatno bi se na prste jedne ruke tada mogli nabrojati oni koji su taj dodatni prihod doista pošteno iskoristili.
Svojedobno kada su raspravljali o tome u što će se trošiti ta sredstva, jasno su poručivali kako će ona biti namijenjena prvenstveno obrazovanju, širenju sindikalnih vidika. Kukajući zbog odluke Ustavnog suda, priznaju i kako su sredstva od spornog davanja nečlanova sindikata trošili na socijalnu pomoć i članovima i nečlanovima sindikata. A to baš i ne bi trebala biti namjena doprinosa solidarnosti.

novilist_logoNo, sindikati po običaju ništa nisu krivi. svi su se urotili protiv njih pa samo čekaju priliku da javno mogu prokazati još jednog neprijatelja sindikalnog pokreta. Ovog puta to je Ustavni sud.
Ukidajući nešto oko čega, kada se ugase svjetla reflektora, sindikati baš i nemaju unisoni stav, Ustavni sud je oslabio i onako slab položaj radnika i sindikata. Opet je za sindikalni čemer netko drugi kriv, a ne sami sindikati. Nisu krivi mnogi članovi domaćeg sindikalnog tijela koji su odavno zaboravili što je sindikat i zbog čega postoji, osim zbog promocije »zaslužnih pojedinaca«. Kriv je netko drugi i za nemoć sindikata da sačuva svoje ovčice i stadu privede nove. Kriv je Ustavni sud, krive su vlade, kriv je narod, krivi su novinari. Svi su krivi, samo sindikati – te bezgrešne moralne vertikale – ne.