Presude različite od regije do regije

Presude različite od regije do regije

suci_toge

PRAVOSUĐE Ustavni sud samoinicijativno uputio izvješće Saboru

vl_logoPrvi put otkako je prije pet godina ta mogućnost uvedena u Ustav, Ustavni je sud na vlastitu inicijativu uputio izvješće Hrvatskom saboru o nečemu što su suci Ustavnog suda uočili. Ustavni sud upozorava Sabor kako su lani dobili gotovo 1000 ustavnih tužbi zbog nepoštovanja prava na suđenje u razumnom roku, te da neće moći u razumnom roku odlučiti o njima. Predlažu stoga da redovni sudovi preuzmu zaštitu prava na razumni rok, a tek nakon toga da bude moguće tražiti zaštitu Ustavnog suda.[symple_box color=”white” fade_in=”false” float=”right” text_align=”left” width=”30%”]
Poseban protokol

Osim što su prvi put odjenuli toge za redovitu sjednicu kakve se održavaju svakih 14 dana, 13 sudaca Ustavnog suda od jučer i u dvoranu ulazi po posebnom protokolu. Prvo ulaze savjetnici i novinari, sjedaju. Kad suci ulaze, savjetnici i novinari ustaju. Suci ulaze po propisanom redu. Nitko ne smije napustiti dvoranu, osim u iznimnom slučaju, što valjda znači u slučaju požara. Ustavni sud tako početkom 2005. uvodi nešto što je možda trebala biti tradicija iz nekih davnih vremena.
[/symple_box]Kakvo je stanje hrvatskog pravosuđa pokazuje i to što je Ustavni sud lani usvojio 274 tužbe zbog predugih suđenja, dosudio i naknade štete, na koju građani neće imati pravo na redovnim sudovima. Polovica svih tužbi zbog razumnog roka lani je usvojena.

Osim toga, Ustavni sud izvještava Sabor i da je nekoliko tisuća parnica državnih službenika zbog božićnica i dara za djecu u jednom dijelu Hrvatske odbijeno, a u drugom prihvaćeno. Vrhovni sud o tome nije mogao dati svoje stajalište, jer su sporovi vrijedni manje od pet tisuća kuna, pa su se službenici obratili ustavnim tužbama Ustavnom sudu. Odredba o sporovima male vrijednosti, zaključuje Ustavni sud, zapreka je ostvarivanju ustavne obveze Vrhovnog suda da osigurava jedinstvenu primjenu zakona i ravnopravnost građana.

Osim toga, Ustavni sud se izjasnio i o prekasnom donošenju podzakonskih propisa, nakon isteka zakonom određenog roka, što nije u skladu s načelom ustavnosti i zakonitosti.

Stjepan Tuđman neće moći voditi kazneni postupak protiv predsjednika Republike Stjepana Mesića, jer Ustavni sud taj postupak nije odobrio. Tuđman je tužio Mesića za klevetu zbog izjave da su se “Milan Kovač i Stjepan Tuđman vraćali u Zagreb s putnom torbom prikupljena novca” te da je Mesiću netko javio da im je netko ukrao torbu”. Ustavni sud, koji jedini može odobriti kazneni postupak protiv predsjednika, nije odobrio pokretanje tog postupka.

Pročitajte još…