Presude: Ustavni sud odbio tužbu državnih službenika zbog božićnice

Presude: Ustavni sud odbio tužbu državnih službenika zbog božićnice

Državi uštedjeli desetak milijuna

vl_logoTri tisuće sporova koje je 15 tisuća državnih službenika i namještenika pokrenulo protiv države zato što im nije isplatila božićnicu i dar za djecu prije četiri godine završit će  različito! Službenici iz Bjelovara, Zadra, Koprivnice, Osijeka, Slavonskog Broda i Požege tu zakasnjelu božićnicu neće dobiti, dok bi je ostali mogli dobiti. Riječ je o kolektivnom ugovoru prema kojem se država obvezala isplatiti i božićnicu i dar za djecu, ali iznos nije bio ugovoren, nego je o tome trebao biti postignut dogovor do 1. studenoga 2000. godine. Iznos nije ugovoren, službenici su podnijeli tužbe na različitim sudovima, jer ih ima po cijeloj zemlji, a sudovi presuđuju različito.

VL_Nikola

Zadaća je Vrhovnog suda da ujednačuje sudsku praksu, ali službenici ne mogu do najvišeg suda, jer tamo, na reviziju, mogu samo sporovi koji vrijede više od 100 tisuća kuna. Sindikalni su pravnici zato potegnuli ustavnu tužbu, no Ustavni sud ih je jučer, prvom takvom odlukom  odbio. Prema Ustavnom sudu, jednakost pred sudom službenice S. J. iz Malih Zdenaca nije povrijeđena, jer iznosi nisu bili određeni niti su odredivi, te nisu mogli biti isplaćeni. To što država nije htjela pregovarati o iznosu, ovdje nije važno, nego bi to bilo važno da je pokrenuta parnica za naknadu štete, ocijenio je Ustavni sud. Tek nakon ove odluke Ustavnog suda, moguće je očekivati da bi nove presude u ovim tužbama mogle biti ujednačene, ali i negativne, pa se može reći i da je Ustavni sud ovdje uštedio državi velik novac. Ukupno bi sve božićnice i darovi za djecu u ovom slučaju stajali oko 27 milijuna kuna, pa ako je, kako tvrde sindikati, većina presuda pozitivna, ušteđeno je barem desetak milijuna kuna.

Međutim, Sindikat državnih službenika i namještenika najavljuje da će se obratiti i Europskom sudu za ljudska prava. Kaže to tajnik SDLS-a Siniša Kuhar i dodaje kako je sindikat podnio 180 ustavnih tužbi za više stotina državnih zaposlenika koji su izgubili parnice na županijskim sudovima.
Autor Silvana Perica