Prijedlog Ministarstva uprave: ženama prestanak državne službe sa 60 godina života, muškarcima sa 65

DISKRIMINACIJA ŽENA U DRŽAVNOJ SLUŽBI
Prijedlog Ministarstva uprave: ženama prestanak državne službe sa 60 godina života, muškarcima sa 65

Zvuči nevjerojatno, ali politička opcija koja se žestoko protivila HDZ-ovom konceptu majke odgajateljice, sada žene pretvara u prisilne kućanice

pusic_vesna_vlada

Da je ministrica Vesna Pusić državna službenica, prema prijedlogu Ministarstva uprave u državnoj službi mogla bi raditi još samo godinu dana

(SDLSN, 19. rujna 2012.) Vlada Republike Hrvatske namjerava problem viška zaposlenih u državnoj upravi riješiti – diskriminacijom žena.

sdlsn_www220Tako, naime, proizlazi iz prijedloga izmjena i dopuna Zakona o državnim službenicima koji je Ministarstvo uprave uputilo na očitovanje sindikatima državnih službi.
U njemu se kao razlog za prestanak službe po sili zakona navodi ispunjenje uvjeta za starosnu mirovinu, koji su, kada su u pitanju žene, sukladno prijelaznim odredbama Zakona o mirovinskom osiguranju, u 2012. godini 60 godina i šest mjeseci života te najmanje 15 godina mirovinskog staža.
To znači da žene više ne mogu raditi u službi nakon što navrše 60 godina i šest mjeseci života, dok muškarci mogu nastaviti s radom do 65 godine, odnosno do dana stjecanja prava na starosnu mirovinu.

Zene_ZDS180912

…za pregled prijedloga Zakona klikni na sliku

Ovakvim su diskriminatornim rješenjem žene zakinute ne samo za mogućnost rada do 65 godine života u državnoj službi i zadržavanje postojeće razine novčanih primanja i egzistencije kao i njihovi kolege muškarci, nego im se ranije od njih prekida i profesionalna karijera i razvoj u zreloj životnoj dobi.
Tako je nakon Ministarstva obrane, koje je sličnom diskriminacijskom logikom ženama koje po prijelaznim odredbama Zakona o mirovinskom osiguranju ispunjavaju uvjete za starosnu mirovinu onemogućilo isplatu poticajnih otpremnina premda im pozitivni propisi omogućavaju rad do 65 godine života, i Ministarstvo uprave manjak proračunskih sredstava i višak zaposlenih odlučilo riješiti ozakonjenjem diskriminacije osoba ženskog spola.

ravnopravnost_sdp

Vjerovali ili ne, stranka koja navodno promiče ravnopravnost žena u Hrvatskoj, predložila je zakon koji ih diskriminira u odnosu na muškarce u državnoj službi.

Zvuči nevjerojatno, ali politička opcija koja se žestoko protivila HDZ-ovom konceptu majke odgajateljice, sada žene pretvara u prisilne kućanice.
Sindikat stoga poziva sve koji misle da žena nema što raditi u državnoj službi nakon 60 godine života, da podrže ovakav prijedlog izmjena i dopuna Zakona o državnim službenicima te moguće još i razmotre da se umirovljenim državnim službenicama oduzme biračko pravo ili ograniči samostalno raspolaganje mirovinom ostvarenom u državnoj službi, sukladno logici da tako “stare” više nisu u mogućnosti obavljati državnu službu jednako kvalitetno kao njihovi stariji muški kolege, a nada se i da će Pučki pravobranitelj i Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova među prvima poduprijeti ovaj zakonski prijedlog.
SDLSN će, pak, sa svoje strane, učiniti sve da međunarodne sindikalne udruge obavijesti o razini civilizacijskih stečevina na području ravnopravnosti spolova u Republici Hrvatskoj. S. Kuhar