“Prijedlog o outsourcingu je glup i njime se neće uštedjeti”

“Prijedlog o outsourcingu je glup i njime se neće uštedjeti”

Očito se radi o sprezi pojedinaca iz izvršne vlasti s interesima privatnog kapitala, rekao je Lesar. Ne vidi kako bi prava ostala ista te kaže da je to mutni prijedlog

lesar_24sata290414

(24sata, 29. travnja 2014.) Predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar komentirao je danas u Rijeci inicijativu predsjednika Josipovića o potrebi nacionalnog konsenzusa oko najbitnijih reformi u Hrvatskoj, lokalne i regionalne samouprave, mirovinskog i zdravstvenog sustava.

24sata_logo– Sve tri teme su izuzetno značajne i u pravu je kada kaže da će realizacija eventualnog konsenzusa trajati najmanje dva mandata jedne vlasti. Međutim, da bi se do takvoga konsenzusa došlo, inicijativu mora prihvatiti parlamentarna većina, odnosno hrvatska Vlada. Premijer Milanović do sada se nije očitovao o toj predsjednikovoj inicijativi, iz čega se da zaključiti da ne prihvaćaju ili ne podržavaju takav prijedlog, pa bi na tragu inicijative predsjednika bilo jako dobro da on iskoristi svoje ustavne ovlasti i predloži sjednicu Vlade na kojoj bi se ova njegova inicijativa razmotrila i da Vlada i vladajuća većina u Parlamentu pozovu parlamentarne stranke na postizanje dogovora o gradnji tog trećeg konsenzusa – kazao je Lesar iznoseći ujedno i stav Hrvatskih laburista.

– Nećemo i ne možemo prihvatiti dosadašnju praksu pozivanja na konsenzus tako da netko oblikuje nekakav prijedlog i u Sabor kaže – mi sad pozivamo na konsenzus – rekao je Lesar dodavši da je početak razgovora moguć, pod uvjetom da oni koje se poziva na konsenzus sudjeluju u dogovaranju i kreiranju zajedničkog konsenzusa. Komentirao je i jučerašnji prijedlog ministrice Milanke Opačić o outsourcingu u javnim i državnim službama.

– To je glup prijedlog, jer se na tome ne može uštedjeti, i uz tvrdnju da će zaposlenima ostati ista prava, da će država uštedjeti, a privatnik zaraditi. Očito se radi o sprezi pojedinaca iz izvršne vlasti s interesima privatnog kapitala, koji sa zahtijevanjem outsourcinga ne žele ništa drugo, nego otvoriti novo područje privatnog poduzetništva i inicijative na teret poreznih obveznika. Naravno, dobro i racionalno gospodarenje resursima unutar državne i javne uprave je moguće i na tim pobočnim tehničkim poslovima. Ne vidimo načina kako bi privatni sektor bio zainteresiran za to područje da materijalna prava zaposlenih ostanu ista, da se cijena ne poveća, a da oni pri tome nemaju zaradu. Radi s o mutnom prijedlogu, koji ima ishodište u privatnim interesima pojedinaca koji imaju snažan utjecaj na pojedine članove ove Vlade – zaključio je Lesar.