PRIJEDLOG PROJEKTA SANACIJE POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE

PRIJEDLOG PROJEKTA SANACIJE POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE

POŽEGA, 9. lipnja 2006. (Hina) –  Prijedlog projekta sanacije Požeško-slavonske županije, koji su na današnjoj sjednici većinom glasova prihvatili skupštinski vijećnici, “težak” je 342 milijuna kuna, a Županija će tražiti od Vlade da ih podmiri.
“Tu su dospjele županijske obveze od 134 milijuna kuna, zatim 105 milijuna kuna nenaplaćenih tražbina, uglavnom od ‘Kamen Ingrada’, 36 milijuna jamstava, gubitak ljekarne od 4,2 milijuna kuna i 63 milijuna kuna obveza županijskih zdravstvenih ustanova. Osim toga tražimo i da Vlada preuzme jamstva i ugovore za gradnju športskih dvorana u Pleternici, Jakšiću, Kaptolu i Velikoj”, izjavio je novinarima župan Zdravko Ronko.
Ronko130406_samDodao je kako do sada zbog teška stanja plaću nisu primili zaposlenici Županije i Županijske uprave za ceste(ŽUC).
Županijski žiro-račun je blokiran s 26, a ŽUC s 34 milijuna kuna, a plaće će, dodao je, biti isplaćene kad se odblokira žiro-račun.
“Još danas ćemo zatražiti sastanak s Vladom te predočiti sanacijski program. Nadamo se da ćemo naići na razumijevanje, iako moram reći da Vlada do sada nije pokazala sluha za županijske teškoće, jer smo već u  dva navrata tražili razgovor”, kazao je Ronko.
Po njegovim riječima “ministar Šuker nastoji Županiju izolirati, a obavijestio nas je da će novac doznačivati izravno korisnicima, a ne preko županijskoga proračuna. Dakako, to ne ćemo dopustiti. Ministra Šukera smo upozorili, odnosno u jučerašnjem dopisu smo jasno dali do znanja da ćemo kazneno prijaviti one koji Županiju i djelatnike budu navodili na nezakonitosti”.
Ustvrdio je da se decentralizirani novac mora doznačiti na županijski proračun, odakle se raspoređuje korisnicima.