Prijedlog reformista nehuman, neciviliziran i neustavan

3posto_narodhr020615(Narod.hr, 2. lipnja 2015.) “Prijedlog reformista o automatskom otpuštanju tri posto najneuspješnijih zaposlenika nehuman je, neciviliziran i neustavan jer uvodi prisilne kvote kojima je za cilj administrativna egzekucija postotno određenog dijela zaposlenih u javnoj i državnoj upravi”, istaknuli su iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske.

Sindikat se pita kako je moguće da se u parlamentu jedne demokratske zemlje predlažu rješenja koja predstavljaju izravnu ugrozu prava na rad i socijalnu sigurnost zaposlenika javne uprave.

narodhr_logo“Simptomatično je da predstavnici političkih stranaka zagovaraju automatizam gubitka radnog mjesta iako je upravo politizacija javne uprave i zapošljavanje stranačkih kadrova najveća prepreka za povećanje njezine  učinkovitosti”, pojašnjavaju te dodaju: “Znači li prijedlog reformista i drugih interpelacionista poziv na otkaz službe i rada za tri posto policajaca, carinika, poreznika, zatvorskih čuvara, inspektora, savjetnika, učitelja, profesora, liječnika, medicinskih sestara, socijalnih radnika, domara i čistačica ili im je dovoljno otpuštanje tri posto socijalno najslabijih i onih koji nisu zaposleni u okviru kvota političkih pobjednika i podobnika na najbolje plaćenim radnim mjestima u javnoj upravi?”.

“Pozivamo glasače iz redova javnih i državnih službenika i namještenika da na predstojećim izborima odgovarajuće vrednuju prijedlog otkaza za više od sedam tisuća javnih i državnih službenika i namještenika koje im nude reformisti, nezavisni ljevičari, HDSSB, DC, Novi val i nezavisni zastupnici temeljem egzaktne znanstvene metode utvrđivanja najneuspješnijih zaposlenika”, naglasili su dodavši: “Sindikat podsjeća kako broj zaposlenih u javnoj upravi određuju upravo političke stranke i strančice u državnim tijelima i javnim službama koje su dobile u miraz nakon izborne pobjede i predlaže da se, poput sindikalne članarine, utvrdi i obveza plaćanja stranačke članarine putem obračunskih platnih lista, kako bi se utvrdila reprezentativnost političkih stranaka u javnoj upravi”.
Na kraju, dodaju kako je od 60-tak tisuća zaposlenih u državnoj službi u posljednjih 15 godina samo u sustavu obrane otkaz dobilo oko devet tisuća službenika i namještenika ili njih 15 posto, ali se ukupan broj zaposlenih nije smanjio za odgovarajući postotak.

“A o tome nisu odlučivali sami zaposlenici, nego politika, koja ne samo da stvara višak nepotrebnih političkih kadrova u javnoj upravi, već njihovim zapošljavanjem onemogućava popunjavanje prijeko potrebnih stručnjaka i izvršitelja konkretnih i neophodnih poslova”, zaključili su.

3posto_tportal020615

Nakon što je 16 saborskih zastupnika, predvođenih Čačićevim Reformistima, u saborsku proceduru odaslalo interpelaciju o radu Vlade u području javne uprave, oglasio se i Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika

(tportal.hr, 2. lipnja 2015.) Podsjetimo, 16 zastupnika u interpelaciji tvrdi da je Vlada propustila provesti reformu javne uprave te od Banskih dvora traže da Saboru podnesu izvješće što su sve napravili na reformi javne uprave. Između ostalog, 16 zastupnika tportal_logo170415traži Sabor zaduži Vladu da mu u roku od tri mjeseca predloži paket zakona i pravilnika koji bi uveli obvezu mjerenja i automatizam sankcioniranja gubitka radnog mjesta tri posto najneuspješnijih zaposlenika u državnoj javnoj upravi.

No takve ideje uznemirile su Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika.

“Prijedlog reformista o automatskom otpuštanju tri posto najneuspješnijih zaposlenika nehuman je, neciviliziran i neustavan jer uvodi prisilne kvote kojima je za cilj administrativna egzekucija postotno određenog dijela zaposlenih u javnoj i državnoj upravi”, stoji u priopćenju sindikata.

Sindikat se pita kako je moguće da se u parlamentu jedne demokratske zemlje predlažu rješenja koja predstavljaju izravnu ugrozu prava na rad i socijalnu sigurnost zaposlenika javne uprave.

“Znači li prijedlog reformista i drugih “interpelacionista” poziv na otkaz službe i rada za tri posto policajaca, carinika, poreznika, zatvorskih čuvara, inspektora, savjetnika, učitelja, profesora, liječnika, medicinskih sestara, socijalnih radnika, domara i čistačica ili im je dovoljno otpuštanje tri posto socijalno najslabijih i onih koji nisu zaposleni u okviru kvota političkih pobjednika i podobnika na najbolje plaćenim radnim mjestima u javnoj upravi?”pitaju u sindikatu.

Javne i državne službenike i namještenike stoga pozivaju da na izborima porazmisle što im to nude reformisti, nezavisni ljevičari, HDSSB, DC, Novi val i nezavisni zastupnici.

“Sindikat podsjeća kako broj zaposlenih u javnoj upravi određuju upravo političke stranke i strančice u državnim tijelima i javnim službama koje su dobile u miraz nakon izborne pobjede i predlaže da se, poput sindikalne članarine, utvrdi i obveza plaćanja stranačke članarine putem obračunskih platnih lista kako bi se utvrdila “reprezentativnost” političkih stranaka u javnoj upravi”, kažu u sindikatu.

Podsjetimo, razlog za interpelaciju, očekivano, ne vide ni u Vladi. “Na dnevnom redu Sabora nalazi se Strategija razvoja javne uprave 2015.-2020., tako da mi se čini da je ova interpelacija suvišna. Jedan dio zaključaka, posebno onaj o porastu broja službenika se temelji na netočnim premisama, a kao i svi dokumenti takve vrste nije imuna od dnevnopolitičkih opterećenja. Ipak, dobra je prilika da se sučele stavovi i isprave zablude kojih ima i u tom segmentu, a i da se još jednom prezentira što je napravljeno u ovom mandatu”, poručio je jučer za tportal resorni ministar uprave Arsen Bauk.

REFORMA PO MJERI REFORMISTA
Prijedlog reformista nehuman, neciviliziran i neustavan

podjela

Hoće li sljedeći prijedlog reformista biti izbacivanje tri posto najneuspješnijih učenika iz škola kako ne bi opterećivali državni proračun i u budućnosti se mogli zaposliti u javnoj upravi. Naravno, ukoliko ne postanu članovi njihove strančice, a oni dio neke pobjedničke koalicije…

(SDLSN, 2. lipnja 2015.) Prijedlog reformista o automatskom otpuštanju tri posto najneuspješnijih zaposlenika nehuman je, neciviliziran i neustavan jer uvodi prisilne kvote kojima je za cilj administrativna egzekucija postotno određenog dijela zaposlenih u javnoj i državnoj upravi.

sdlsn_www220Sindikat se pita kako je moguće da se u parlamentu jedne demokratske zemlje predlažu rješenja koja predstavljaju izravnu ugrozu prava na rad i socijalnu sigurnost zaposlenika javne uprave.
Simptomatično je da predstavnici političkih stranaka zagovaraju automatizam gubitka radnog mjesta iako je upravo politizacija javne uprave i zapošljavanje stranačkih kadrova najveća prepreka za povećanje njezine  učinkovitosti.
Znači li prijedlog reformista i drugih “interpelacionista” poziv na otkaz službe i rada za tri posto policajaca, carinika, poreznika, zatvorskih čuvara, inspektora, savjetnika, učitelja, profesora, liječnika, medicinskih sestara, socijalnih radnika, domara i čistačica ili im je dovoljno otpuštanje tri posto socijalno najslabijih i onih koji nisu zaposleni u okviru kvota političkih pobjednika i podobnika na najbolje plaćenim radnim mjestima u javnoj upravi?
Pozivamo glasače iz redova javnih i državnih službenika i namještenika da na predstojećim izborima odgovarajuće vrednuju prijedlog otkaza za više od sedam tisuća javnih i državnih službenika i namještenika koje im nude reformisti, nezavisni ljevičari, HDSSB, DC, Novi val i nezavisni zastupnici temeljem “egzaktne” znanstvene metode utvrđivanja najneuspješnijih zaposlenika.
Sindikat podsjeća kako broj zaposlenih u javnoj upravi određuju upravo političke stranke i strančice u državnim tijelima i javnim službama koje su dobile u miraz nakon izborne pobjede i predlaže da se, poput sindikalne članarine, utvrdi i obveza plaćanja stranačke članarine putem obračunskih platnih lista, kako bi se utvrdila “reprezentativnost” političkih stranaka u javnoj upravi.
Na kraju, dodajemo kako je od 60-tak tisuća zaposlenih u državnoj službi u posljednjih 15 godina samo u sustavu obrane otkaz dobilo oko devet tisuća službenika i namještenika ili njih 15 posto, ali se ukupan broj zaposlenih nije smanjio za odgovarajući postotak.
A o tome nisu odlučivali sami zaposlenici, nego politika, koja ne samo da stvara višak nepotrebnih političkih kadrova u javnoj upravi, već njihovim zapošljavanjem onemogućava popunjavanje prijeko potrebnih stručnjaka i izvršitelja konkretnih i neophodnih poslova. S. Kuhar