Propali pregovori o plaćama, sindikati odbili Vladin prijedlog o rastu plaća za 3,5 posto

Propali pregovori o plaćama, sindikati odbili Vladin prijedlog o rastu plaća za 3,5 posto

place2_HRT021208

ZAGREB, 2. prosinca 2008. (Hina) – Pregovori Vlade i sindikata javnih i državnih službi završili su danas neuspješno nakon što su sindikati odbili Vladin prijedlog o rastu plaća u 2009. za 3,5 posto.

Iako je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor izjavila novinarima kako se nada da će se sindikati predomisliti do petka, kada će Vlada zauzeti konačno stajalište u vezi plaća, sindikalni čelnici ustvrdili su da je odbijanje Vladina prijedloga njihova konačna odluka.

hina_print_logoKosor je pojasnila da bi prema novom Vladinom prijedlogu, koji su izradili ekonomski stručnjaci, plaće 240.000 zaposlenih u javnim i državnim službama u idućoj godini rasle za dva posto od 1. travnja, te za 1,5 posto od 1. listopada.

Osim toga, zaposlenima u prosvjeti i znanosti plaće bi od 1. kolovoza porasle za još dva posto, kako je to utvrđeno još važećim sporazumom o plaćama.

To je srednje rješenje između početnog Vladina prijedloga da se plaće zbog financijske i ekonomske krize zamrznu na godinu dana, i sindikalnog stajališta da treba ispoštovati potpisani sporazum koji im jamči rast plaća od šest posto.

I u slučaju ako bi sindikati ipak prihvatili novi prijedlog, Vlada bi na sjednici u petak morala pronaći odakle će namaknuti 700 milijuna kuna, koliko je ukupno “teško” predloženo povećanje, dodala je Kosor.

Predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec istaknuo je kako je 15 sindikata javnih i državnih službi ovoga puta jednoglasno odbilo Vladin prijedlog te traže da Vlada poštuje potpisani sporazum i kolektivne ugovore.

Premijer Ivo Sanader jučer je u radio emisiji rekao da će Vlada poštivati sporazum pa očekujemo da će to i učiniti, rekao je Mihalinec dodavši kako ih Vlada nije uvjerila da će svi podjednako nositi teret krize, već je njegov najveći dio prebačen na leđa zaposlenih u javnim i državnim službama.

Također je prigovorio Vladi da još uvijek izbjegava pregovore o utvrđivanju cijene rada u javnim i državnim službama.

Član Ekonomskog vijeća dr. Željko Lovrinčević rekao je da novi Vladin prijedlog osigurava zaposlenima u prosvjeti i znanosti rast plaća od ukupno šest posto tijekom 2009., a ostalim javnim i državnim službenicima za 3,5 posto.

place_HRT021208

To znači da bi prosvjeti i znanosti realni standard rastao za 1,5 posto, a ostali bi pratili rast inflacije, što su puno bolji uvjeti nego u gospodarstvu, ocijenio je Lovrinčević.

O cijeni rada se trenutno ne može pregovarati jer je to kompleksno pitanje za koje se treba pripremati bar četiri do pet mjeseci, napomenuo je.

Dopredsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić ustvrdio je pak kako je “takvo stajalište ekonomskog stručnjaka interesno motivirano”, a ekonomska struka ne bi smjela govoriti na takav način.

Kao član Ekonomskog vijeća tražit ću da se to prekine, jer Vijeće mora davati stručne, a ne interesne ili političke komentare, kazao je Ribić.

Vlada treba na sjednici u petak odlučiti hoće li poštivati sporazum o plaćama koji javnim i državnim službenicima jamči rast plaća od 1. siječnja 2009. za šest posto ili će ga raskinuti.

U slučaju raskida sporazuma plaće bi porasle samo za vrijeme tromjesečnog otkaznog roka, a potom bi pale za šest posto.