Proširiti popis obvezne opreme vatrogasaca

Proširiti popis obvezne opreme vatrogasaca

UDRUGA PROFESIONALNIH VATROGASACA HRVATSKE O NAČINU NABAVE ZAŠTITNE OPREME
U obaveznu opremu treba ući dodatna torba s dekom od alu-folije, jednokratne zaštitne marame, a Sindikat zahtijeva i posebne police osiguranja

Vatr_NL070907ZAGREB – Odbor profesionalnih vatrogasaca službeničkog sindikata tražit će da se u obaveznu opremu vatrogasaca uvedu i zaštitne marame za jednokratnu upotrebu. Te bi marame trebale bi biti obavezni dio opreme svakog vatrogasca koji se bori sa šumskim požarom. One vatrogasce štite od čestica koje se oslobađaju gorenjem, a koje udišu bez tih marama. Osim njih, u obaveznu opremu prema riječima Mladena Magdića, predsjednika Odbora vatrogasaca Sindikata državnih službenika, treba ući i dodatna torba s dekom od alu-folije što se prakticira u svijetu, koja vatrogasce štiti od vatre. Sindikat zahtjeva i da se za vatrogasce ugovara posebna polica osiguranja za posljedice nesretnog slučaja. Primjerice, prema sadašnjoj polici za korisnike državnog proračuna, smrt uslijed nezgode vrijedi 30 tisuća kuna.
S time da deka od alu-folije postane dio standardne opreme svakog vatrogasaca koji gasi šumski požar slaže se i glavni vatrogasni zapovijednik u ostavci Mladen Jurin.

Javnom nabavom do najjeftinijih rukavica
Jesu li vatrogasci dobro opremljeni za zadatke koji ih čekaju najbolje može reći zapovjednik svake pojedine postrojbe, no predsjednik Udruge profesionalnih vatrogasaca Hrvatske Goran Franković upozorava već mjesecima da vatrogasci imaju problema s opremanjem. On ističe kako nisu problem sredstva, jer je državni proračun ove godine novilist_logovatrogascima doznačio traženu svotu, nego način nabave. Odijela ili čizme ne mogu se nabaviti dok ne postoji evidencija vatrogasaca u kojoj će se za svakog čovjeka poimenice znati što mu i u kojoj veličini treba.
– Evidencija postoji za javne postrojbe, ali ne i za dobrovoljna društava, pa je time i veći problem s njihovom opremom, ističe Franković. Slična evidencija mora postojati i za ljude koji u sezoni požara s kontinenta odlaze na Jadran jer i oni svoju svakodnevnu opremu zamjenjuju za onu adekvatnu šumskim požarima. Uz to Frank ović upozorava da se zbog pravila javne nabave često prihvati jeftinija ponuda, pa se prijemjerice kupe rukavice od šest kuna, iako su puno bolje one od 36 kuna. Jurin kaže da bi on stavljen pred taj izbor uvijek izabrao rukavice od 36 kuna.

Ništa bez proračuna
Inače, država je u protekle tri i pol godine, prema podacima koje smo dobili iz Vlade, na opremu i održavanje opreme za vatrogasce utošila preko 800 milijuna kuna. Uz to isporučeno je i 126 vatrogasnih vozila, od ukupno 210 koliko ih je država naručila i koja će u potpunosti biti isporučena do 2009. godine. U trogodišnjem je razdoblju i iznos sredstava za plaće i ostale materijalne izdatke javnih vatrogasnih postrojbi, povećan je sa 237,5 milijuna iz 2004. godine na skoro 300 milijuna kuna u 2007. godini.
Istovremeno, trenutno u Hrvatskoj djeluju 62 vatrogasne postrojbe. O vatrogascima zajednički brinu država i lokalne vlasti, ali najveći dio sredstva još uvijek osigurava država. Niti jedan grad u zemlji, prema podacima Sindikata vatrogasaca, nije u mogućnosti financirati javne vatrogasne postrojbe iz vlastitog proračuna. Stoga je i pitanje koliko se vatrogasne postrojbe mogu brinuti o nužnoj opremi za rad kada bez sredstava državnog proračuna ne bi bilo moguće isplatiti niti plaće.

Sredstva za plaće
Niti grad Zagreb, posjednik najjačed lokalnog proračuna, nije u stanju samostalno pokrivati troškove plaća vatrogasnih postrojbi. U prošloj godini u Zagrebu je za pokriće minimalnog standarda nedostajalo preko dva milijuna kuna, ali je imao 25 milijuna kuna za organiziranje sljemenske utrke u slalomu.

NL070907

Vlada nabavlja zračnu ambulantu
Vlada će uskoro naručiti zrakoplov Lear jet, svojevrsnu zračnu ambulantu, koja će biti opremljena medicinskom opremom potrebnom za spašavanje i prijevoz unesrećenih s najtežim ozlijedama, pa i onakvim kakve su zadobili vatrogasci na Kornatima, najavio je glasnogovornik Vlade Ratko Maček. Takav zrakoplov bez dodatne medicinske opreme košta oko 11 milijuna dolara. Gabrijela GALIĆ, Jagoda MARIĆ