Prosvjed policajaca na trgu

Prosvjed policajaca na trgu

sph_prosvjed_dnHR271011

Petstotinjak policajaca u organizaciji Sindikata policije Hrvatske prosvjeduje na Trgu bana Jelačića tražeći da Vlada na današnjoj sjednici ne donese Uredbu o plaćama policijskih službenika kojom bi se smanjile plaće za oko 2800 policijskih službenika.

dnevnik.hr“Ne dozvoljavamo da Vlada donese uredbu kojom se smanjuju ionako mizerne plaće policijskih službenika, a ako se ne prihvate naši zahtjevi spremni smo organizirati štrajk”, istaknuo je predsjednik Sindikata policije Dubravko Jagić obraćajući se novinarima ispod spomenika banu Jelačiću.

Prosvjednici, među kojima ima pripadnika temeljne, kriminalističke, pomorske, granične, specijalne i prometne policije, u odorama i u civilu, odlučili su na Jelačićevu trgu čekati Vladinu odluku. Prosvjednici su “oboružani” s transparentima s porukama poput “Riskiram svoj život za 3.300 kuna”, “Postani policajac – najveći rizik za najmanju plaću” i “1991. – 1995. jake snage MUP-a, a danas zadnja rupa”.

Nadamo se da će Vlada donijeti razboritu odluku i nećemo dozvoliti da se bilo kojem policijskom službeniku skida ni kune s plaće, jer smo ionako potplaćeni za to što štitimo i služimo građane i punimo državni proračun, pa i čuvamo Vladu, rekao je Jagić. “Vlada bi trebala shvatiti da smo svaki dan s njima, čuvamo ih, pratimo ih, vozimo ih, skoro što ne spavamo s njima”, kazao je.

Sindikat traži da Vlada odustane od ukidanja radnog mjesta “vođa ophodnje” čime bi se plaće oko 2.800 policajaca smanjile za oko 500 kuna.

“Nama smanjuju plaće-drugim državnim službenicima povećavaju”

Osim toga, policajci su ogorčeni što im se smanjuju plaće u vrijeme kada su nekim drugim službenicima, poput carinika i pravosudnih policajaca, plaće povećane kroz dodatke za posebne uvjete rada. Traže da se i njima, kroz dodatke za policijska zvanja, plaće povećaju za 150 do 200 kuna.

Ako Vlada ne prihvati te zahtjeve, Sindikat policije najavljuje štrajk koji će organizirati nakon završetka procesa mirenja, kroz par tjedana. “Ne želim reći kada će biti štrajk, ali bit će u najnezgodnije vrijeme”, rekao je Jagić koji se na novinarski upit bi li se to moglo dogoditi u vrijeme parlamentarnih izbora samo nasmijao kazavši “to ste vi rekli”.

U slučaju štrajka, Sindikat policije očekuje da će se odazvati njihovih 15.000 članova, a pozvat i ostale djelatnike MUP-a koji im se žele pridružiti, najavio je Jagić. Dođe li do toga, bio bi to prvi policijski štrajk u samostalnoj Hrvatskoj.(Hina)

Pročitajte još…