Proturječne reakcije odgovornih i napisi u medijima o prosvjedu Sindikata zbog uvjeta rada vatrogasaca

Proturječne reakcije odgovornih i napisi u medijima o prosvjedu Sindikata zbog uvjeta rada vatrogasaca

(SDLSN, 14. srpnja) Prekjučerašnje priopćenje Sindikata o uvjetima rada vatrogasaca izmještenih u Državnu intervencijsku postrojbu od kojih je traženo potpisivanje izjave o prijevozu zrakoplovima OSRH na “osobnu odgovornost” i ustezanje od bilo kakve odštete u slučaju nezgode, izazvalo je nervozne i proturječne reakcije odgovornih u MORH-u i sustavu vatrogastva, a ni medijska prezentacija cijelog slučaja nije mnogo pomogla u rasvjetljavanju činjenice jesu li vatrogasci osigurani od posljedica nezgode tijekom prijevoza vojnim zrakoplovima ili nisu i je li takav prijevoz uopće legalan.

Glasnogovornica MORH-a Marijana Klanac
Glasnogovornica MORH-a Marijana Klanac

Tako su izjave glasnogovornice MORH-a Mirjane Klanac i načelnika Odjela za informiranje Darka Martinovića prenijete javnosti putem medija i internet stranice Ministarstva sadržavale sljedeće informacije:

VJESNIK: “Glasnogovornica Ministarstva obrane Marijana Klanac opovrgava tvrdnje Sindikata te kaže da su se te izjave potpisivale do 2003. godine. Od tada ni profesionalni ni dobrovoljni vatrogasci nisu dužni potpisati te izjave jer oni lete po službenoj dužnosti.

VEČERNJI LIST: “MORH je potvrdio da su vatrogasci potpisivali spomenute izjave, ali od ove sezone to se od njih neće tražiti. Povlačenje sporne odluke već je potpisano te će je odmah objaviti na internetskim stranicama MORH-a.

WWW.MORH.HR: “Napominjemo da su obvezu davanja izjave osim profesionalnih vatrogasaca imale i sve osobe koje su se prevozile zrakoplovima HRZ i PZO, ukoliko nisu bili djelatnici OS RH na službenoj dužnosti,… Budući da je u ovom slučaju ustanovljeno protupravno postupanje, navedena obveza potpisivanja izjave stavljena je van snage u lipnju 2005. godine.

Iz toga proizlazi da profesionalni pripadnici javnih vatrogasnih postrojbi prije odlaska na intervenciju zrakoplovima Oružanih snaga, tijekom protupožarne sezone (od 1. lipnja do 1. ruja), nemaju obvezu potpisivanja navedene izjave.

Od glavnog vatrogasnog zapovjednika Mladena Jurina saznali smo u JUTARNJEM LISTUkako je tekst izjave na inicijativu MORH-a povučen prije više od mjesec dana zbog uznemirenosti koju je ona izazvala kod vatrogasaca. Jurin također tvrdi da vatrogasci nisu potpisivali izjavu jer je ona povučena prije početka požarne sezone.

Mladen_JurinGlede pak osiguranja vatrogasaca pri prijevozu vojnim zrakoplovima Jurin je rekao “Ako se vojnim zrakoplovom prevoze vojne osobe, njih osigurava vojska, a u slučaju prevoženja civilnih osoba, tu spadaju i vatrogasci, njih osigurava institucija koja ih šalje. Mladen Jurin kaže da su vatrogasci u potpunosti osigurani u slučaju bilo kakve nesreće.“, nakon čega je novinar Kristijan Žabec zaključio “To uostalom priznaje i Sindikat koji navodi da su vatrogasci obuhvaćeni policom osiguranja od posljedica nesretnog slučaja koju je Vlada sklopila sukladno Kolektivnom ugovoru za državne službenike.

Međutim, Sindikat nije “priznao da su vatrogasci u potpunosti osigurani u slučaju bilo kakve nesreće”, kako se može shvatiti iz teksta novinara Jutarnjeg lista, već je, naprotiv, u svome priopćenju naveo “,…ali CROATIA OSIGURANJE, kako saznajemo od odgovornih u ovoj osiguravateljskoj kući, njima ili njihovim obiteljima ne bi isplatilo naknadu u slučaju smrti uslijed nezgode ili trajnog invaliditeta, budući da su na intervenciju prevezeni od strane neovlaštenog i neosiguranog prijevoznika, te s potpisanom izjavom da lete na osobnu odgovornost i odriču se prava na odštetni zahtjev u slučaju nezgode ili smrti.”.

Jesmo li iz izjava odgovornih osoba i novinskih tekstova dobili potpunu informaciju?
Jesmo li iz izjava odgovornih osoba i novinskih tekstova dobili potpunu informaciju?

Na temelju čega su u Večernjem listu zaključili da “MORH ipak plaća odštetu vatrogascima” i ovako sročili naslov teksta u ovom uglednom listu nije nam jasno, budući da ni jedan navod iz teksta o vatrogascima ne potkrjepljuje takav naslov.

Na kraju, moramo zaključiti, kao zainteresirana strana i pripadnici javnosti koji žele biti informirani o svim relevantnim činjenicama vezanim uz ovaj slučaj, da ni odgovorne osobe u MORH-u, sustavu vatrogastva, a ni novinari koji su popratili ovaj slučaj nisu dali ni zatražili odgovore na brojna otvorena pitanja, kao na primjer:

  • Jesu li se sporne izjave potpisivale do 2003. ili lipnja 2005. godine?
  • Ako su izjave povučene nakon što su odgovorni u MORH-u otkrili da se radi o protupravnom postupanju je li netko zbog toga pozvan na odgovornost i je li netko zbog toga bio oštećen jer mu je zbog toga uskraćena odšteta?
  • Ako su pak izjave povučene jer su izazvale uznemirenost vatrogasaca, pa je u tom slučaju obzir odgovornih za svaku pohvalu, kako to da potpisivanje takvih izjava nije u 2004. godini izazvalo uznemirenost vatrogasaca i reakciju odgovornih?
  • Je li prijevoz civilnih osoba (vatrogasaca) vojnim zrakoplovima zakonit i pod kojim uvjetima (Sindikat je konzultirajući odredbe Zakona o zračnom prometu zaključio da nije jer u slučaju uporabe vojnog zrakoplova za letove koji se ne smatraju vojnima mora zadovoljiti određene uvjete plovidbenosti od kojih je jedan da je zrakoplov osiguran – Zašto ove navode nitko nije komentirao ili provjerio?)?
  • Da li su vatrogasci pri prevoženju vojnim zrakoplovima osigurani Policom CROATIA OSIGURANJA za proračunske korisnike s obzirom na činjenicu da se radi o neosiguranim letjelicama koje ne udovoljavaju uvjetima za prijevoz civila (Sindikat u svom priopćenju navodi kako je saznao od osiguravatelja da polica za njih u takvom slučaju ne vrijedi – Zašto tu tvrdnju novinari nisu provjerili?)?

Odgovornima u MORH-u, Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje i medijima bili bismo zahvalni ako bi nam dali odgovore barem na neka od ovih pitanja.

Očekujemo li previše?

Pročitajte medijske napise i izjave odgovornih…