Prvi sastanak ministra Orepića sa sindikatima

Prvi sastanak ministra Orepića sa sindikatima

sindikati_mup170316

(mup.hr, 17. ožujka 2016.) U Ministarstvu unutarnjih poslova, u četvrtak 17. ožujka, održan je sastanak ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića i reprezentativnih sindikata policijskih i državnih službenika.

mup_logo2016Sastanku su prisustvovali glavni ravnatelj policije Vlado Dominić, pomoćnici ministra Lidija Pelivan Stipetić, Stjepan Lončarica, Joško Dorić te predsjednici i glavni tajnici Sindikata policije Hrvatske, Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a i Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske.
Ministar Vlaho Orepić je rekao kako ovaj sastanak smatra početkom reorganizacije sustava te istaknuo važnost čovjeka, odnosno službenika u njemu. Dodao je kako u sustavu državne uprave postoji nesrazmjer u plaćama i pravima.
Ministar je istaknuo potrebu da se definira što je to policajac, što on podrazumijeva i što se od njega očekuje.
– Cilj je operativna, diskretna i funkcionalna organizacija koja će biti na ponos svih – rekao je ministar unutarnjih poslova.
Na sastanku se govorilo i o skorašnjem povećanju plaća određenog broja policijskih službenika.

orepic_mup170316Predstavnici sindikata iznijeli su probleme na koje im ukazuju članovi te istaknuli kako se protive smanjenju prava, napominjući kako su se već ranije odrekli božićnica i pristali na smanjenje plaće od šest posto.
Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić istaknuo je da policijski službenik koji nije u stanju sam sebe zaštiti, ne može zaštititi ni građane.
Predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a Zdravko Lončar je rekao kako su službenici sa srednjom stručnom spremom potplaćeni, kako policijski tako i državni te istaknuo potrebu za jasnim kriterijima.
Predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH Boris Pleša rekao je da se nada dobroj suradnji i rješavanju postojećih problema.
Na kraju ovog prvog sastanka ministra i sindikata zaključeno je kako će suradnjom na reorganizaciji MUP-a postići bolji sustav i zaštita službenika.