Prvosvibanjski recepti: SLUŽBENIČKI GRAH

Prvosvibanjski recepti: SLUŽBENIČKI GRAH

grahGrah je najpoznatija mahunarka. Nijedna povrtlarska kultura, osim krumpira nije razvila toliko vrsta i varijacija kao grah. Širom svijeta se koristi na mnogo različitih načina, a omiljen je i među službenicima i namještenicima. Visoke je energetske vrijednosti, no ne preporuča se konzumirati u većim količinama u uredovno vrijeme jer se teško vari pa izaziva pospanost i pojavu ne uvijek ugodnih vjetrova.

SLUŽBENIČKI GRAH (vidi Uredbu o koeficijentima i mjerilima za spravljanje službeničkog  graha bez kobasice s posebnim uvjetima, “Narodne novine”, broj 714/03)

Namirnice

  • grah1Narodne novine, posljednji broj
  • 350 g graha
  • 100 g integralne riže (dugog ili okruglog zrna)
  • vezica celerovog lista
  • 2 češnja češnjaka
  • 2-3 žlice delikatesnog francuskog kvasca
  • 1 žlica maslinovog ulja (hladno prešano)
  • vode i soli po potrebi

Priprema

Grah oprati, namočiti preko noći, ujutro ocijediti, dodati čistu vodu, opranu rižu, celer i kvasac, te kuhati u loncu za brzo kuhanje pod pritiskom oko 1 sat, tj. dok grah ne omekša. Za to vrijeme pročitati posljednji broj Narodnih novina i ispuniti punomoć Sindikatu za podnošenje tužbe za isplatu božićnice za 2000. godinu. Potom dodati zgnječeni češnjak i maslinovo ulje.

Dobar tek!