PTSP proglašen državnom tajnom: Policija prikriva kadrovski kolaps

PTSP proglašen državnom tajnom: Policija prikriva kadrovski kolaps

Jutarnji_weblogoDogađaji dana
Piše: Ivanka Toma
Foto: Slavko Midžor

ZAGREB – Policija je u kadrovskom kolapsu, a uz to među zaposlenima dramatično raste broj oboljelih od PTSP-a, ali MUP o tome ne želi govoriti tvrdeći da je to državna tajna!

JL220406_PTSP1Prema neslužbenim podacima koje smo saznali u razgovoru s visokopozicioniranim dužnosnikom u Ravnateljstvu policije, pojedine policijske uprave popunjene su s tek nešto više od polovice potrebnog policijskog kadra! Broj policajaca na dugotrajnim bolovanjima stalno raste i trenutno ih ne radi oko 20 posto. Porast broja oboljelih od PTSP-a takav je da je u prosjeku u policijskim upravama šezdesetak policajaca na bolovanju zbog tog poremećaja.
Dužnosnik iz Ravnateljstva policije ilustrirao nam je katastrofalnu kadrovsku situaciju u policiji primjerom zagrebačke uprave. Kaže da u Policijskoj postaji Trešnjevka nedostaje toliko policajaca da se stalno pribojava da će se u noćima kada se policiji prijavi obiteljsko nasilje na Trešnjevci dogoditi još kakav teži incident jer postaja nema na raspolaganju dovoljno policajaca da bi ih mogla uputiti na više intervencija.
MUP-u smo uputili službeni upit o kadrovskom stanju u policiji te o porastu broja policajaca koji su na bolovanju zbog PTSP-a. Smatrajući da se radi o temi od osobitog interesa javnosti, jer kadrovsko stanje u policiji izravno utječe na sigurnost građana, MUP smo, osim o brojkama, pitali i što će poduzeti.
JL220406_PTSP2Posebno nas je zanimao problem oboljelih od PTSP-a i kako se on rješava. Naime, Zakon o oružju zabranjuje da se psihički oboljelim osobama izdaju dozvole za nošenje oružja, a Zakon o sigurnosti prometa na cestama priječi im dobivanje vozačke dozvole. Od Odjela za odnose s javnošću MUP-a nakon tjedan dana čekanja dobili smo odgovor u kojem kažu da ne mogu govoriti o tome da dio policijskih uprava radi sa 60 posto potrebnih policajaca jer je to državna tajna.
Umjesto odgovora na postavljena pitanja, rečeno nam je da je prošle godine iz sustava otišlo 400 policajaca i da ove godine planiraju zaposliti 120 policajaca visoke i više stručne spreme, kao i da je u tijeku obuka za 330 policajaca sa srednjom stručnom spremom.
O bolovanjima je navedeno samo to da je na dugotrajnom bolovanju oko 900 policajaca, a najviše iz PU sisačko-moslavačke, potom zadarske, varaždinske, osječko-baranjske i zagrebačke. Među njima je, kažu, “određeni broj” onih kojima je dijagnosticiran PTSP.
Na pitanje mogu li psihički oboljeli policajci imati oružje i kako u MUP-u rješavaju taj problem, odgovoreno je tako da se može zaključiti kako se ne poduzima ništa, nego se čeka da steknu uvjete za mirovinu.

MUP: Vještačenje radne sposobnosti

– Kako je psihička bolest kontraindicirana s držanjem i nošenjem vatrenog oružja, time je i nemoguć njihov daljnji rad na poslovima policijskog službenika.
Stoga su policijski službenici s navedenim zdravstvenim poteškoćama na bolovanju i za njih je u tijeku vještačenje radne sposobnosti te ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja – stoji u odgovoru MUP-a.