Pučka pravobraniteljica traži sprječavanje donošenja istih nezakonitih akata u beskonačnom nizu

DRŽAVNA SLUŽBA PO PARTIJSKOM DEKRETU
Pučka pravobraniteljica traži sprječavanje donošenja istih nezakonitih akata u beskonačnom nizu

pucki_pravobranitelj_tabla_

Prevedeno na jednostavni sindikalni rječnik, Ured pučke pravobraniteljice od Ministarstva uprave, kojem je na čelu Arsen Bauk, traži da konačno počne poništavati nezakonita rješenja koja “u beskonačnom nizu” štanca njegova stranačka kolegica, potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić

(SDLSN, 23. listopada 2013.) Ured pučke pravobraniteljice uputio je 7. listopada Upravnoj inspekciji u Ministarstvu uprave dopis u kojem na pojedinačnom slučaju službenice Ministarstva socijalne politike i mladih upozorava na praksu “rasporeda zatečenih službenika na niža radna mjesta nakon promjene vlasti, te stalnog neutemeljenog omalovažavanja unatoč njihovom iskustvu, znanjima i profesionalnom odnosu spram ove vrlo osjetljive službe”.

sdlsn_www220Zamjenica pučke pravobraniteljice Lidija Lukina Kezić upozorava da je MSPM i nakon poništavanja tih rješenja o rasporedu pred Odborom za državnu službu, “donijelo nova (ista) rješenja o rasporedu s retroaktivnim pravnim učinkom”.
U dopisu se podsjeća da je u izvješću pučkog pravobranitelja za 201. godinu upozoreno na povrede prava zbog ukidanja mjerila za raspored zatečenih službenika, izmjenom članka 127. Zakona o državnim službenicima, s preporukom za preispitivanje te odredbe Zakona.
“To stoga što postupak preuzimanja i rasporeda zatečenih službenika, bez pobližih mjerila o potrebama službe i stručnom znanju, a osobito bez primjene pravila diskrecijskog odlučivanja, nužno dovodi do prekoračenja ili zloporabe diskrecijskog načina odlučivanja o rasporedu zatečenih službenika, a time i grube povrede načela zakonitosti”, zaključuje zamjenica pravobraniteljice te traži “žurno poduzimanje mjera u okviru ovlasti Ministarstva uprave, uključujući i poništavanje rješenja o rasporedu , sukladno0 nadzornim ovlastima.
“Sve je to potrebno poduzeti, kako bi se spriječilo donošenje istih nezakonitih akata u beskonačnom nizu, a što je prema dosadašnjoj praksi donošenja ovih rješenja i izvjesno”, pomalo rezignirano zaključuje zamjenica Kezić.
Prevedeno na jednostavni sindikalni rječnik, Ured pučke pravobraniteljice od Ministarstva uprave, kojem je na čelu Arsen Bauk, traži da “neovisna” Upravna inspekcija koja djeluje u Ministarstvu uprave, konačno počne poništavati nezakonita rješenja koja “u beskonačnom nizu” štanca njegova stranačka kolegica, potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić.
Istovremeno, traži se i zakonsko ograničavanje rasporeda na službenička radna mjesta po “partijskom dekretu”, odnosno po samo politički imenovanim dužnosnicima poznatim kriterijima.
Ili, smo mi u Sindikatu opet nešto krivo shvatili? S. Kuhar

Pročitajte još…