PULA: Budućnost službenika Carinske uprave treba početi rješavati danas!

PULA: Budućnost službenika Carinske uprave treba početi rješavati danas!

Carina_Pula261104_1ploca(SDLSN, 26. studenoga) U sklopu radne posjete Istarskoj županiji danas je u Puli održan sastanak predsjednika SDLSN Ivice Ihasa i predstavnika Odbora carine Sindikata, Jadranke Posavec, Mije Adamčevića i Radovana Butorca s pomoćnikom pročelnika Carinarnice Pula Aenom Benazićem. Dvije strane otvoreno su razgovarale o predstojećim promjenama vezanim uz EU integracije, odnosno o tome što bi članstvo u EU moglo značiti za djelatnike Carinske uprave.

Radovan Butorac, sindikalni povjernik SDLSN u Carinarnici Pula čija podružnica broji 56 djelatnika zaposlenih u 15 dislociranih jedinica, naglasio je kako je prvenstveni interes Sindikata u kontekstu EU integracija sudbina djelatnika, pa tek onda propisi. Naime, rekao je Butorac, postavlja se pitanje viška carinika u onim područjima Hrvatske gdje više neće biti državne granice. Pulskom cariniku bi eventualni premještaj na državnu granicu u neki drugi kraj Hrvatske, s obzirom na male plaće i obiteljsku situaciju, vjerojatno značio isto što i otkaz, tako da već sada treba promišljati na koji će se način rješavati sudbina ljudi, smatra Butorac. “S problemom ljudi u okviru EU integracija treba se suočiti što prije, kako nas tranzicija ne bi zatekla nespremne“, zaključio je ovaj dugogodišnji carinski djelatnik.

Carina_Pula261104_2sastanak

Predsjednik SDLSN Ivica Ihas složio se s takvim razmišljanjem, dodavši kako je danas pitanje sigurnosti radnog mjesta aktualno ne samo u Hrvatskoj nego i u Europskoj Uniji. S time u svezi najavio je i skoru tematsku sjednicu Odbora carine SDLSN kako bi Sindikat poslao poruku mjerodavnima da se ovom pitanju pristupi s dužnom ozbiljnošću i u suradnji sa Sindikatom. Ihas se nada da će se stvari promijeniti donošenjem novog Zakona o državnoj službi koji naglasak stavlja na stručnosti i rezultatima rada, kao i novom Zakonu o  plaćama i uredbama o klasifikaciji radnih mjesta i načinima i uvjetima napredovanja u državnoj službi. Dodao je i kako je ova vlast prva priznala da u državnim službama nema viška zaposlenih, ali se postavlja pitanje kvalifikacijske strukture državnih službenika i potrebe da se oni educiraju za zadaće koje će se pred njih postaviti ulaskom u EU.

Mijo Adamčević iz Carinarnice Osijek dodao je kako je pored ovih strukturalnih promjena koje će snažno utjecati na status carinskih djelatnika, problem i u tome što u carini nema dovoljno mogućnosti napredovanja, a smatra i kako su službenici suočeni s brojnim problemima u svakodnevnom radu kao npr. pitanjem obračuna blagdana za one djelatnike koji taj dan nisu radili, budući da ga kasnije moraju odraditi, pitanje izvanredovnog radnog vremena pri izlasku na carinjenje na zahtjev stranke, koje se ne smatra prekovremenim radom i brojna druga neriješena pitanja.

Carina_Pula261104_3BenazicPomoćnik pročelnika Carinarnice Pula Alen Banazić rekao je kako će ulaskom u EU carina biti prva služba koja će se morati prilagoditi, ali i dodao kako prema iskustvima Slovenije to ne mora značiti da će netko ostati bez posla. Tamo je, kazao je Benazić, višak djelatnika zbrinut u drugim službama, zatvorskom sustavu, policiji i sl. Govoreći o mogućnostima napredovanja u carini Benazić je rekao kako prema Zakonu o carinskoj službi djelatnik sa SSS ima određene ovlasti, ali ako potom završi fakultet, te želi prijeći na radno mjesto sa VSS, ukidaju mu se ovlasti i mora odraditi vježbenički staž, što je destimulativno.

Na kraju, zaključeno je kako ovakvi razgovori imaju svrhu pojašnjenja i približavanja stavova dvaju socijalnih partnera, kako bi se status djelatnika Carinske uprave promicao i štitio utvrđivanjem područja na kojima je ugrožen, bilo da se radi o neprimjeni prava iz Kolektivnog ugovora, bilo eventualnim posljedicama EU integracija.