PULA: Održana sjednica Sindikalne podružnice MORH “CENTAR 985” Istarske županije

PULA: Održana sjednica Sindikalne podružnice MORH “CENTAR 985” Istarske županije

(SDLSN, 13. svibnja) Jučer je u prostorijama regionalnog ureda SDLSN-a Istarske županije u Puli održana sjednica Sindikalne podružnice MORH “CENTAR 985” Istarske županije na kojoj su razmatrani problemi pri ustroju i organizaciji rada Centara 112 u županiji.

Pula120505_112_Adam

U uvodnoj riječi sindikalni povjerenik Adam Belušić istaknuo je kako su službenici u centrima 112 nedovoljno informirani o procesu preustroja od strane Državne uprave za zaštitu i spašavanje, posebice naglasivši probleme pri raspoređivanju preuzetih djelatnika iz sustava MORH-a, izdavanju zdravstvenih iskaznica, lošu opremljenost i opskrbljenost potrošnim materijalom, a sve to na pragu turističke sezone.

Zbog činjenice da se očekuje višak djelatnika, u najvećoj većini braniteljima Domovinskog rata, podružnica se prije 10-tak dana pismom obratila i potpredsjednici Vlade Jadranki Kosor, koja je ravnatelja Poldrugača zadužila da ju izvijesti o rješavanju ovoga pitanja.

Tajnik Sindikata Siniša Kuhar ukratko je upoznao nazočne s aktivnostima SDLSN vezano za formiranje Državne uprave za zaštitu i spašavanje, rekavši kako je Sindikat odmah uspostavio dijalog s ravnateljem i odgovornima u novoj upravi, dobivši tako prigodu da u više navrata iznese primjedbe na uredbu o unutarnjem ustrojstvu i pravilnik o unutarnjem redu, te da je dio tih primjedbi i ugrađen u ove akte.

Pula120505_112_svi

Sindikalni povjerenika MORH 985 Stjepan Gamilec pojasnio je da se to naročito odnosi na povećanje broja djelatnika zbog potrebe obavljanja službe, zbog čega je prvotna brojka od 150 djelatnika viška smanjenja za četrdesetak djelatnika, a Sindikat poduzima napore da se i ova brojka smanji, s obzirom na moguću popunu županijskih centara 112, odnosno mogući prirodni odljev starijih djelatnika u naredne dvije-tri godine.

Gamilec je naglasio kako Sindikat poduzima mjere kako bi se zatečenim djelatnicima s dugogodišnjim radnim iskustvom u sustavu priznala za stupanj viša stručna sprema od one koju imaju, kako bi udovoljili novim uvjetima za raspoređivanje na radna mjesta u centrima 112, koja su zahtjevnija glede stručne spreme.

U diskusiji koja je uslijedila djelatnici centara 112 iz Buja, Rovinja i Pazina, govorili su o svojim iskustvima u ovom prijelaznom periodu, od kojih su neka za njih bila stresna i traumatična, kao npr. Primanje faks poruke u petak poslijepodne, da nastavljaju s radom u centru 112 u drugom gradu od idućeg dana, kao i izostanka pripreme za rad i preuzimanje novog posla.

Također su naglasili činjenicu da u centrima vlada kronični nedostatak informatičke opreme, a da i opskrbljenost uredskim materijalom dovodi u pitanje funkcioniranje službe.

Pula120505_112_StipanovKoordinator Državne uprave za zaštitu i spašavanje Denis Stipanov se kao predstavnik poslodavca zahvalio na pozivu na sastanak, kao i na prigodi da čuje iz prve ruke mišljenja dugogodišnjih djelatnika sustava za motrenje i obavješćivanje. Stipanov je rekao kako treba zaboraviti prošlo vrijeme i okrenuti se budućnosti u kojoj su predviđena znatna ulaganja u razvoju sustava centara 112, posebice u dijelu informatizacije. Kašnjenje u donošenju podzakonskih propisa kojima se uređuju ustroj i radna mjesta u Državnoj upravi uskoro bi trebao postati prošlost, tako da će rješenja o rasporedu na radna mjesta uskoro dobiti svi djelatnici za koje u sustavu ima mjesta.

Također, Stipanov je pozvao okupljene djelatnike da svoje sugestije glede učinkovitijeg rada službe dostave u pisanom obliku, kako bi ih mogao koristiti u svome radu.

Na kraju je zaključeno da treba nastaviti sa partnerskim dijalogom između Sindikata i Državne uprave za zaštitu i spašavanje na obostranu dobrobit.