PULA: Teški uvjeti rada zemljišnoknjižnih referenata

PULA: Teški uvjeti rada zemljišnoknjižnih referenata

Pula_Opsud150207_svi

(SDLSN, 23. veljače) Jučer je Hina objavila dobru vijest kako je u sklopu projekta “Uređena zemlja” digitalizirano više od 96 posto zemljišnoknjižnih uložaka.

Pula_ZKreferentiTo je pokazatelj kako Republika Hrvatska i njezina državna uprava sve više poprima obrise servisa građana, a ne “birokracije” u pogrdnom smislu te riječi.

Zasluge i pohvale za ovaj uspjeh naravno zaslužuju i zemljišnoknjižni referenti pri općinskim sudovima, koji su na svojim leđima i doslovno ponijeli najveći teret digitalizacije zemljišnih knjiga.

S “uređenjem zemlje” najdalje se otišlo u Istri gdje je digitalizacija završena, a nema ni zaostalih predmeta.

Kako bi se tako velik posao odradio na Općinskom sudu u Puli zaposleno je 10-tak zemljišnoknjižnih referenata na određeno vrijeme, koji će zbog povećanog priljeva predmeta od preko 100 posto nastaviti s radom i nakon što je digitalizacija knjiga završena.

Radi se uglavnom o mladim i svakim danom sve više kvalificiranim državnim službenicima, koji su u međuvremenu položili i državni ispit za zemljišnoknjižne referente.

Međutim, manje su poznati uvjeti rada u kojima su postignuti njihovi vrijedni rezultati zbog kojih su dobili i pohvale Svjetske banke u provedbi projekta sređivanja zemljišnih knjiga (i lakše rasporadej hrvatskih nekretnina – dodali bi zločesti).

Smješteni u prostor neodgovarajuće kvadrature i doslovce zatrpani registrima sa zemljišnoknjižnim ulošcima željno iščekuju da se što prije presele u nove kancelarije u središtu Pule.

No problem koji ih muči s njima dijeli i predsjednik Općinskog suda u Puli Bruno Čohilj, čija kancelarija također više nalikuje pismohrani nego reprezentativnom uredu jednog predsjednika suda.

Predsjednik Čohilj u razgovoru s predstavnicima Sindikata pohvalio je odgovornost i zalaganje zemljišnoknjižnih referenata i dodao kako se nada da će uskoro moći raditi u primjerenim uvjetima.

Pula_Opsud150207-6

DIGITALIZIRANO VIŠE OD 96 POSTO ZEMLJIŠNOKNJIŽNIH ULOŽAKA

hina_logo

ZAGREB, 22. veljače 2007. (Hina) –  Više od 96 posto zemljišnoknjižnih uložaka digitalizirano je lani u sklopu Nacionalnog projekta sređivanja zemljišnih knjiga i katastra “Uređena zemlja”, čiji su rezultati danas predstavljeni u Ministarstvu pravosuđa.
Zaostaci u rješavanju zemljišnoknjižnih predmeta smanjeni su za više od 50 posto u odnosu na rujan 2004. i sada iznose oko 148.000 predmeta, dok je istodobno priliv porastao za 35 posto, rekla je ministrica pravosuđa Ana Lovrin, istaknuvši da projekt “Uređena zemlja” dobrim ocjenjuje i Svjetska banka.

Predstavnici Ministarstva pravosuđa i Državne geodetske uprave naglasili su da dvije trećine od 109 zemljišnoknjižnih odjela nema zaostataka u rješavanju predmeta, a 41 odjel upis nekretnine rješava u tjedan dana.
Svi pisani podatci katastra dostupni su na Internetu, svi katastarski uredi rješavaju predmete u zakonskom roku, a više od 50 posto katastarskih planova je digitalizirano, pohvalili su se u Ministarstvu.
Istraživanje zadovoljstva korisnika, provedeno lani u studenom, pokazalo je da su fizičke osobe zadovoljstvo uslugom gruntovnica ocijenile s 4,2, a katastrima s 4,7, dok su redoviti korisnici, poput geodeta i odvjetnika svoje zadovoljstvo tim uslugama ocijenile trojkom i četvorkom.
Pomoćnik ministrice pravosuđa Boris Koketi kazao je da se u idućoj godini broj zaostataka u zemljišnoknjižnim predmetima planira svesti na minimum.
Ravnatelj Državne geodetske uprave Željko Bačić naglasio je da je osnovni cilj projekta uspostava Zajedničkog informacijskog sustava (ZIS). Kako bi podatci bili što ažurniji, Bačić je pozvao građane da provjere stanje evidencije svojih nekretnina, što je dostupno i na Internetu, te da o promjenama obavijeste  katastar, odnosno zemljišnoknjižne odjele općinskih sudova.
Projekt “Uređena zemlja” pokrenut je 2003. s ciljem izgradnje učinkovitog sustava zemljišne uprave, kako bi se tržište nekretnina učinilo djelotvornijim i pravna sigurnosti u prometu nekretninama podigla na višu razinu.
Projekt, vrijedan 45 milijuna eura, financira se zajmom Svjetske banke, donacijama Europske unije te iz proračuna.