PULSKI GRADONAČELNIK: NE SMANJUJU SE PLAĆE

PULSKI GRADONAČELNIK: NE SMANJUJU SE PLAĆE

hina_logo

PULA, 31. kolovoza 2006. (Hina) –  Pulski gradonačelnik Boris Miletić opovrgnuo je večeras tvrdnje da čelništvo grada pokušava smanjiti plaće zaposlenima u gradskoj upravi.
Naime, gradonačelnik je 16. ovog mjeseca poslao dopis središnjici Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH s prijedlogom donošenja novog kolektivnog ugovora za zaposlene u pulskoj gradskoj upravi, a kolektivni ugovor koji je na snazi istječe u ožujku iduće godine.
MileticJLPulom su se danas širile informacije iz pulske Gradske uprave kako im se tim potezom čelništva grada pokušava smanjiti razina stečenih materijalnih prava poput plaća, božićnice, regresa i ostalog. To je tvrdnje večeras u izjavi za Hinu pulski gradonačelnik Boris Miletić kategorički odbacio.
Po njegovim riječima, grad Pula želi pokrenuti raspravu i pregovore o novom kolektivnom ugovoru jer, ustvrdio je, postojeći ne odgovara Zakonu o radu po, uz ostalo, pitanju korištenja godišnjih odmora i invalidnina.
Miletić ističe kako su pokrenuli takvu inicijativu isključivo s ciljem planiranja proračunskih sredstava za iduću godinu te poboljšanja kolektivnog ugovora radi veće zaštite prava zaposlenika.
Pritom je oštro opovrgao glasine o mogućem smanjivanju materijalnih prava zaposlenika u organima gradske uprave.
U prilog tome  je podsjetio kako je grad tijekom rebalansa proračuna odustao od prvotne ideje o smanjivanju plaća za pet posto radi racionalizacije, inače, tankog proračunskog novca, a kada se sindikat oglušio na takav prijedlog. Grad, kazao je  Miletić, nije želio jednostrano prekršiti dogovor sa sindikatom.
Povjerenica pulske podružnice organa uprave spomenutog sindikata Eva Barbir potvrdila je za Hinu kako je dopis pulskog gradonačelnika sa zahtjevom za raskidanjem postojećeg kolektivnog ugovora zaprimljen u sindikalnoj središnjici u Zagrebu te će ona, kako je napomenula, tijekom sutrašnjeg dana predložiti članove pregovaračkog tima radi donošenja novog kolektivnog ugovora. Barbir je potvrdila kako je grad Pula ispoštovao sindikalni otpor glede prijedloga za smanjenjem plaća zaposlenika za pet posto jer, ustvrdila je, i poslodavac je valjda shvatio kako postojeće plaće ne prate troškove života. Pritom je odbacila gradonačelnikove tvrdnje kako su pojedine odredbe postojećeg kolektivnog ugovora nedorečene po određenim pitanjima, budući su sve dvojbe, naglasila je,  riješene kada je  ugovor potpisan u ožujku 2005.
Iskreno se nadam kako ovaj potez pulskog gradonačelnika doista ne ide u pravcu smanjivanja plaća i razine dostignutih materijalnih prava, jer bi u protivnom to bio neviđeni presedan u državi” zaključila je Eva Barbir. (Hina) xbzuz ymć

Gradonačelnik predložio sindikatima novo kolektivno pregovaranje

Glas_Istre_logogogo

Zbog pripreme novog proračuna treba znati kako će izgledati kolektivni ugovor za 2007., rekao je Boris Miletić • Izmjene se odnose na godišnje odmore i status invalida. Pitanje osnovice plaća i regresa dogovara se aneksom svake godine, a postojeći vrijedi do kraja 2006. – ovisno o proračunskim mogućnostima i oni će biti dio pregovora

PULA – Prema informacijama koje nam je jučer potvrdio pulski gradonačelnik Boris Miletić, istina je da je predložen raskid postojećeg kolektivnog ugovora u Gradu Puli te zatraženo utvrđivanje početka pregovora za izradu novog ugovora za 2007. godinu.

GI010906_Miletic– Postojeći kolektivni ugovor potpisan je u ožujku 2005. godine i vrijedi do ožujka 2007., ali je u međuvremenu došlo do niza promjena u radnom zakonodavstvu zbog čega valja započeti pregovore za njihovo usklađenje. Taj sam raskid predložio sukladno dogovorima sa sindikatom početkom kolovoza, a 16. kolovoza sam i službeno uputio zahtjev središnjici Sindikata državnih službenika i lokalnih namještenika u Zagrebu, a na znanje podružnici, rekao nam je Miletić.
Ove se godine planira donijeti proračun za iduću godinu do kraja ove, bez prethodnog privremenog financiranja za prvo tromjesečje (što je bila dosad praksa). Miletić stoga kaže da zbog pripreme proračuna treba utvrditi kako će izgledati kolektivni ugovor za 2007. godinu. Tvrdeći da će sve izmjene biti radi poboljšanja radnih uvjeta, naveo je da se one odnose na godišnje odmore, jer je način korištenja godišnjeg odmora bio u neskladu sa zakonom. Neodređen je bio i status nekih zaposlenika, konkretno invalida koji nije bio definiran kolektivnim ugovorom. Pitanje osnovice plaća i regresa dogovara se aneksom svake godine, a postojeći vrijedi do kraja 2006. pa će, zavisno o proračunskim mogućnostima, pregovaranje uključivati i plaće, odnosno regres u 2007. godini.
S obzirom na to da, prema gradonačelnikovim riječima, Grad nije dobio nikakvu povratnu informaciju o tome prihvaća li sindikat taj prijedlog i kada bi pregovori mogli početi, jučer smo zvali sindikalnu središnjicu državnih službenika i lokalnih namještenika.
– Točno je da smo dobili obavijest od Grada Pule, a prije neki dan smo se i očitovali, što će oni ubrzo zaprimiti. Prihvatili smo raskid kolektivnog ugovora koji, po zakonu, ostaje na snazi iduća tri mjeseca, tijekom kojih mi moramo početi pregovore i dogovoriti novi kolektivni ugovor. Smatramo, međutim, da njihove primjedbe o nekakvoj zakonskoj neusklađenosti ne stoje, ali da bismo otklonili svaku sumnju, treba se sastati i razgovarati te vidjeti na što se to konkretno odnosi. Iz ovih njihovih načelnih primjedbi to nije jasno, rekao je predsjednik tog sindikata Ivica Ihas.
Na upit hoće li i on biti uključen u ovo kolektivno pregovaranje, odgovorio je da su za prvi krug pregovora zadužili sindikalnog pravnika, a kada se pregovori budu zahuktali, svakako će, kaže Ihas, i on biti prisutan. S. ZRINIĆ TERLEVIĆ