Racionalizacija mreže sudova odgođena do daljnjega

Racionalizacija mreže sudova odgođena do daljnjega

PILOT-PROJEKT KOJEG JE MINISTARSTVO PRAVOSUĐA U SURADNJI S FINSKOM NAMJERAVALO POKRENUTI OVE GODINE, ODLETIO U VJETAR
Projekt spajanja općinskih i prekršajnih sudova nije dao rezultata jer nisu doneseni neophodni provedbeni propisi

novilist_logoZAGREB – Ministarstvo pravosuđa do daljnjega je odgodilo racionalizaciju mreže sudova, koju je, u sklopu twining-projekta s Finskom, namjeravalo pokrenuti tijekom ove godine. Takvu smo informaciju jučer dobili iz ministarstva, a odluka o privremenoj obustavi obrazložena je izostankom rezultata pilot-projekta, koji se međutim nisu ni mogli očekivati, budući da su nedostajali zakonski propisi koji bi omogućavali pravo pokusno spajanje sudova.
– Jedine postignute prednosti spajanja realizirale su se u vidu činjenice da su se postojeći sudski službenici i namještenici mogli iskoristiti za potrebe poslovanja oba suda, što je pridonijelo i većoj mogućnosti za njihovu obuku i specijalizaciju, te da su se materijalni troškovi održavanja smanjili u sudovima koji su nakon spajanja smješteni u istoj zgradi, navodi se u priopćenju ministarstva.
sudnica2Naime, obzirom da su u pilot-projektu spajani prekršajni i općinski sudovi, suci nisu mogli preuzimati predmete u nadležnosti drugog suda, jer to ne dozvoljava zakon. Taj je nedostatak uočen još na početku pilot-projekta, ali ministarstvo nije poduzelo ništa da ga otkloni.
– Laž je da nema rezultata jer prave racionalizacije nije ni bilo. Dokaz je tome da nisu doneseni provedbeni propisi na temelju kojih bi suci jednog suda mogli preuzimati predmete drugog suda. Samo zbog izbora, sve staje. Ova vlast očito se boji bilo kakvog poteza koji može izazvati pitanje građana, što je jadno, jer dokazuje da im je stalo jedino do vlasti i da bi napravili sve da ostanu na vlasti, komentirala je bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt.
U priopćenju ministarstva navodi se kako će se racionalizacija mreže sudova provesti spajanjem istovrsnih sudova, a ne sudova različitih nadležnosti, te da će odluku o tome donijeti Vlada. Kad će to biti, nije precizirano, ali neslužbene informacije govore da će se taj projekt odgoditi za razdoblje nakon parlamentarnih izbora. Kako će se twining partnerima iz Finske objasniti da je više od godinu i pol dana utrošenih u analizu postojeće mreže bačeno u vjetar, u ministarstvu nisu objasnili. S. ABRAMOV