Rad od kuće, ipak, nije postao ‘masovan’

Zagreb, 21. svibnja 2021. (poslovni.hr/SDLSN) – Mjere socijalnog distanciranja uvedene kao odgovor na pandemiju koronavirusa prisilile su mnoge na rad na daljinu. Premda se u javnosti stvorila percepcija kako su se u potrazi za “novim normalnim” u Hrvatskoj poslodavci masovno okrenuli radu od kuće, brojke to ne potvrđuju (barem ne na razini godine). Podaci Eurostata za 2020. pokazuju da je Hrvatska među zemljama gdje je vrlo mali broj onih koji uobičajeno rade od kuće; samo 3,1 posto zaposlenih (u Europi 12,3 posto).

Iako je rad na daljinu koliko-toliko omogućio normalizaciju gospodarstva preokrenutog naglavačke, posebno tijekom ‘lockdowna’, na površinu su izbile i neželjene posljedice. Ispražnjeni uredi poslodavcima su donijeli uštede na hladnom pogonu, režijskim troškovima i najamnini, jer su oni prebačeni na radnike. Došlo je i do zamagljivanja granice između kuće i posla. Upozorenja kako brisanje te granice ima ozbiljne reperkusije na zdravlje i radnu efikasnost radnika donedavno su ostala ograničena na psihologe i pokojeg ‘life coacha’, no ‘težinu’ bi im moglo dati nedavno istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Međunarodne organizacije rada (ILO). Ono je ustanovilo da prekomjerni rad, koji se definira kao onaj dulji od 55 sati tjedno, godišnje u svijetu uzrokuje 745.000 smrti od moždanog udara i ishemijske bolesti srca što je skok od 29 posto u odnosu na 2000. godinu.

– Nijedan posao nije vrijedan moždanog udara ili bolesti srca. Vlade, poslodavci i radnici moraju zajedno raditi na uspostavi granica kako bi zaštitili zdravlje zaposlenika, upozorio je, među ostalim, čelnik Svjetske zdravstvene organizacije dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Način rada i organizacija rada tijela državne uprave za vrijeme trajanja epidemije bolesti COVID-19 propisana je Uputom ministra pravosuđa i uprave, kojim je predviđena i mogućnost rada od kuće, ali pod uvjetom da se na taj način može osigurati uredno izvršavanje poslova. Među ostalim, rad od kuće moguć je za pojedine ustrojstvene jedinice ili pojedine službenike u ustrojstvenoj jedinici u razdoblju koje odredi čelnik tijela. Pojedini službenici mogu jedan dio radnog tjedna raditi od kuće, drugi dio tjedna u tijelu državne uprave, a predviđena je i mogućnost rada od kuće u timovima, koji se međusobno izmjenjuju. Isto tako, neovisno o organizaciji rada tijela državne uprave, čelnik tijela može odobriti rad od kuće trudnicama, jednom od roditelja ili skrbnika djeteta s teškoćama u razvoju i odraslog djeteta s invaliditetom, članu obitelji koji se brine o osobi s invaliditetom, službenicima s invaliditetom, kao i službenicima s kroničnim nezaraznim bolestima.

Prethodno je SDLSN zatražio od predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića provođenje mjera zaštite državnih službenika i namještenika, te predložio i razmatranje uvođenja opcije rada od kuće gdje je to god moguće, odnosno rada u timovima.

Foto: unsplash.com