RADNICI KOCKICE TRAŽE OTPREMNINE PRIJE PRELASKA U PRIVATNU TVRTKU

RADNICI KOCKICE TRAŽE OTPREMNINE PRIJE PRELASKA U PRIVATNU TVRTKU

vl_tjeralica

Svi smo u šoku, ovo maltretiranje traje sedam mjeseci, kaže konobarica K. Z., kojoj bi jučerašnji radni dan mogao biti posljednji u zgradi zagrebačke Kockice, sjedištu dvaju državnih ministarstava.

Vecernji_logoKockica– Dobili smo obavijest da nas od ponedjeljka šalju na godišnji, a poslije ćemo kao tehnološki višak na burzu – kaže naša sugovornica. Tek je pet od 33 zaposlena na “pomoćno-tehničkim poslovima” u Ministarstvu prometa i veza prihvatilo prelazak u privatnu tvrtku. Ostali su, kažu, po preporuci sindikata i pravnika s kojima su razgovarali, odbili ponudu i čekaju što će biti s njima.
– Nas namještenike tretiraju kao niži stalež, nitko s nama nije pošteno ni popričao – kaže naša sugovornica.
U Kockici je 15 godina te se boji neizvjesnosti koju joj donosi posao u privatnoj tvrtki. – Ne želim potpisati jer nam nisu dali otpremnine – kazala nam je konobarica koja u restoranu Ministarstva radi 9,5 godina.
Nagrada_slika11– U ugovoru koji je radnicima ponuđen na potpis tvrtka Parting jamči prijenos svih stečenih prava, stalan radni odnos, plaću koja ne može biti niža od dosadašnje te sigurno radno mjesto idućih pet godina – odgovara glasnogovornica Ministarstva prometa i veza Marina Halužan.
Tajnik Sindikata državnih službenika i namještenika Siniša Kuhar upozorava da privatna tvrtka jamči dosadašnja prava zaposlenima uz uvjet da im Ministarstvo ne otkaže ugovor. – Otkud mi znamo da se to neće dogoditi za pola godine? Tražimo da se radnicima prvo isplate otpremnine, pa da ih se tek onda prebaci u privatnu tvrtku.
Potpišu li sporazumni raskid radnog odnosa koji im se nudi, neće dobiti ništa – navodi Kuhar. Aludirajući na političke tjeralice, sindikat je jučer ponudio “100.000 lipa” nagrade za informaciju o “dužnosniku ili organiziranoj skupini dužnosnika” koji su krivi zbog micanja radnika s pomoćno-tehničkih poslova.
Ta je odluka, kažu, protuzakonita jer prema vrijedećem zakonu “pomoćno-tehničke poslove” mogu obavljati samo državni namještenici, a ne privatni sektor. Sindikat sugerira da bi iza svega mogao stajati i sukob interesa, jer je tvrtka Parting, koja preuzima poslove održavanja Kockice i restoran, već ušla u neke ustanove na čijem su čelu članovi HSLS-a ili LS-a.

Pročitajte još:

SDLSN raspisao nagradu od 100.000,00 lipa…
Svijet je prepun slučajnosti
SINDIKATI DRŽAVNIH SLUŽBI: Zaustavite nelegalnu privatizaciju namješteničkih poslova!