RADNICI NA LEASING Obučeni pa otpušteni

RADNICI NA LEASING Obučeni pa otpušteni

zkref_JL210708Piše: Lana Mindoljević
Foto: Ivo Ravlić / CROPIX
ZAGREB – Referenti zemljišnoknjižnog odjela, njih 66 koji su bili “posuđeni” Fini za poslove sređivanja i prijepisa zemljišnih knjiga, dobili su početkom ovog mjeseca otkaz.

Ugovor između Fine i Ministarstva pravosuđa je istekao, iako zemljišne knjige još ni izdaleka nisu sređene. Radnici tvrde da posla još ima.

JL_logoProduljenje ugovora o radu na određeno dobilo je samo 20-ak radnika, ali samo do rujna. Nekolicina, koja je bila voljna preseliti se u drugi grad, dobila je produljenje ugovora, ali ponovno s rokom trajanja od nekoliko mjeseci. Ostali “leasing” radnici ostali su na cesti.

Svakih šest mjeseci
Zoran Petričević (30) u osječkoj je gruntovnici radio posljednjih pet godina, a ugovor na određeno produljivan mu je svakih pola godine. Isto su prošli i Željko Radanović (45) iz Bjelovara i Vesna Salai (36) iz Belog Manastira, a svi su oni potkraj lipnja dobili kratku, faksom poslanu obavijest da im se Ministarstvo pravosuđa zahvaljuje na suradnji, ali da im ne može produljiti ugovor.

– Već pet godina živimo u neizvjesnosti, svakih nekoliko mjeseci strepimo hoće li nam produljiti ugovor. U pet godina zaista smo naučili posao, položili dva državna ispita, a sada nas šalju na burzu – rekao je Zoran Petričević.

Život u neizvjesnosti
Vesna Salai ispričala je da njezino kućanstvo s dvoje djece sada ostaje bez jedne plaće i da ne zna kako će se dalje snaći.

– Imam 45 godina i već pola života radim kao državna službenica. Zar da sad idem na prekvalifikaciju? Ako budu uzimali vježbenike, trebat će im mjeseci i mjeseci da ih obuče – govori Željko Radanović.

zkref2_JL210708– Sindikat državnih službenika traži od Ministarstva da pronađe kvalificiranim radnicima neko drugo radno mjesto unutar institucije – istaknuo je Siniša Kuhar, predsjednik Sindikata.

Predstavnici radnika i sindikata nedavno su se sastali s predstavnicima Ministarstva pravosuđa. Načelnik Sektora za zemljišnoknjižno pravo Zoran Avramović tvrdi kako su svjesni da je riječ o kvalitetnim radnicima, ali da se projekt na kojemu su radili gasi i da novca za njih jednostavno nema.

– Kada potpuno informatiziramo sustav, trebat će nam još manje radnika. Dogovorili smo se da će Ministarstvo sudovima poslati dopis u kojem im sugeriramo da ove otpuštene ljude prve uzmu u obzir – rekao je Avramović i dodao: ‘Da imamo novca, ja bih sve te ljude zadržao’.

Plaće su se kretale između 3800 i 4200 kuna
Poslove državne uprave, prema Zakonu o državnim službenicima, mogu obavljati samo državni službenici. To su, prema definiciji, osobe koje obavljaju informatičke, opće, administrativne i računovodstvene poslove. Sve su to, tvrde, radili otpušteni službenici. Ipak, njihov posao, sređivanje zemljišnih knjiga, proglašeno je pomoćno-tehničkim poslovima.

– Kao da smo šljakeri – komentirali su radnici čije se plaće kreću od 3800 do 4200 kuna.