Radnici ostaju bez božićnice i regresa

UŠTEDA OD 2 MILIJARDE
Vlada i sindikati javnih službi postigli dogovor: Ukidaju se božićnice i regresi

Jubilarne nagrade isplaćivat će se samo zaposlenima s više od 40 godina staža i to u iznosu od 4 osnovice

vlada_sindikat_jl060712

ZAGREB – Vlada i sindikati javnih službi uspjeli su dogovoriti uštede od ukupno 2 milijarde kuna do kraja iduće godine i to prema prijedlogu koji su sindikati načelno prihvatili, ali će ga potpisati u srijedu tek kada za to dobiju dozvolu svog članstva.

jl_logo300512Ove i iduće godine tako neće biti božićnica, a iduće godine nema ni regresa. Jubilarne nagrade isplaćivat će se samo zaposlenima s više od 40 godina staža i to u iznosu od 4 osnovice.

Dnevnice se s neoporezivih 170 kuna smanjuju na 150 kuna, a prijevoz će se ubuduće isplaćivati isključivo temeljem računa što znači da više neće biti isplate gotovine. Ubuduće pravo na prijevoz neće imati oni čije je radno mjesto udaljeno manje od 2 km od adrese na kojoj stanuju.

Osim toga, država će za javne službe troškove prijevoza pokrivati do 50 km za razliku od trenutne situacije kada je to do 100 km.

Za one koji žive dalje od 50 km, razliku od 50 kilometara do broja kilometara koliko su udaljeni od svog radniog mjesta pokrivat će u pola iznosa sami radnici, a u pola iznosa poslodavac, kao i u svim ostalim slučajevima, isključivo na temelju karte ili računa.

Učiteljima u osnovnim školama koji rade na više radnih mjesta odnosno u više škola trošak prijevoza isplaćivat će se isključivo na temelju putnog naloga.

Ovim racionalizacijama na prijevozu trebalo bi se uštedjeti između 250 i 350 milijuna kuna.

Što se tiče prosvjetnog dodatka od 2,4 posto koji je trebao bit isplaćen 1.srpnja njegova se isplata odgađa do 1. siječnja 2013. godine.

Iako dio sindikata traži da se sve ove uštede zaposlenima u javnim službama vrate nakon što se popravi gospodarska situacija Vlada na taj prijedlog nije pristala uz tvrdnje kako se ne mogu obvezati unaprijed za isplatu nečega kada se gospodarska situacija popravi.

Iako je to bio originalni prijedlog Vlade odustalo se od smanjenjena naknade za minuli rad sa 0,5 na 0,3 posto po godini staža.

Radnici ostaju bez božićnice i regresa

(HRT, 6. srpnja 2012.) Nakon petog kruga pregovora Vlade i sindikata javnih službi, konačan dogovor nije postignut, ali su stajališta znatno približena.

hrt_logoKonkretno, prema novom kolektivnom ugovoru, ove i sljedeće godine radnici ostaju bez božićnice, regresa i jubilarnih nagrada. Ostaje im dodatak na staž, ali će se znatno mijenjati isplata naknade za prijevoz, koja više neće biti moguća u gotovini, nego samo na temelju predočenih računa. Ako zaposlenik radi izvan mjesta stanovanja, do 50 kilometara, a ne do 100 kao dosad, imao bi pravo na punu refundaciju troškova za prijevoz. Iznad 50 kilometara poslodavac bi plaćao 50 posto troška prijevoza, a zaposlenik 50 posto.

pregovori_hrt060712Dogovoreno je i da odmah počnu razgovori o dodatku sporazuma o osnovici za plaće u javnim službama, a postignut je i sporazum da se povećanje plaće iz sporazuma o dodacima na plaću u obrazovanju i znanosti odgađa do 1. siječnja 2013. To znači da do tada neće biti povećanja za 2,3 posto, a trebalo se uvesti od srpnja ove godine.

Sindikati još traže povrat tih davanja kada prođe kriza, ali Vlada na to ne pristaje.

Izmjene TKU-a mogle bi biti potpisane ili pred potpisom već tijekom sljedećeg kruga pregovora idući tjedan, u srijedu, izjavio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić. Svi nabrojeni potezi omogućili bi Vladi da ostvari svoj plan i u ovoj i idućoj godini na troškovima za zaposlene u javnom sektoru ukupno uštedi dvije milijarde kuna, rekao je Mrsić. Ponovio je da Vlada ne može probiti ovogodišnju stavku za te troškove od 21,6 milijardi kuna, a da ne dovede u pitanje proračun i kreditni rejting.

Ljubica Pilić iz Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi naglasila je da sindikati tek moraju izvijestiti svoja tijela i članstvo o današnjim dogovorima te da će se tek nakon toga vidjeti je li dogovor postignut.

Predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić kazao je kako je postignut zamjetan napredak. Smatra da Vlada u svojoj ponudi ne ugrožava cijenu rada, ali ističe da se novac za neisplaćene božićnice, regrese i druga prava radnicima mora vratiti kada kriza prođe.

Ujedno, Mrsić je za idući četvrtak najavio početak pregovora sa sindikatima državnih službenika i namještenika.