Radnički rezervat

Radnički rezervat

Razor Wire Fence

(NOVOSTI, 27. lipnja 2014.) OUTSOURCING je plaćanje drugom što radiš sam; podjela dobiti zarađene na tuđoj nesreći; unutarnje čišćenje putem vanjskog pranja novca; socijaldemokracija na djelu – neki su od dosad zaprimljenih ironičnih prijedloga pristiglih na natječaj za hrvatsku inačicu rijeći outsourcing i spin-off koji je Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) raspisao krajem prošlog tjedna i kojim su sindikalisti odlučili olakšati razumijevanje stvarnosti i događaja kojima svjedoče.
novosti_270614Kako se navodi, cilj natječaja je bolje razumijevanje procesa koji su navodno neminovni, a rezultiraju degradacijom tisuća građana, njiihovom segregacijom i zatvaranjem u rezervate namijenjene „izdvojenim” radnicima. Prema riječima SINIŠE KUHARA, glavnog tajnika SDLSN-a, outsourcing i spin-off već su razobličeni kao pogubni društveni procesi.

– Što znače ove riječi najbolje su rekli građani koji su potpisali sindikalnu inicijativu za referendum o donošenju zakona kojim bi se zabranio bilo kakav oblik izdvajanja pomoćnih i neosnovnih djelatnosti iz državnih i javnih službi. Njih gotovo pola milijuna je nazrelo prijevaru s ciljem daljnje privatizacije svega što je preostalo. Nakon obiteljskog srebra, privatizirati se mogu jedino ljudi, a na prodaju se prvo nude društveno slabi – poručuje Kuhar i navodi da se globalni sustav društvene nepravde neće urušiti sam od sebe, ali i da nudi sve zloćudnija tehnomenadžerska kvazirješenja i spasonosne formule, i to na sve nerazumljivijem jeziku.

Stoga sindikati i raspisuju natječaj za prijevod, a na njemu, poručuje Kuhar, ne očekuju niti pozivaju nikoga iz sadašnje Vlade, u kojoj mnogi imaju talent za jezik, primjerice ministar SINIŠA HAJDAŠ DONČIĆ koji se, govoreći o proračunu, proslavio engleskom riječju wobble (klimav). Kuhar kaže da je i na jezičnoj razini ova vlast karikaturalna.

– Možda bi nam bilo mudrije kada bi netko konačno stavio nogu politici kukurikavaca i stvari zaustavio prije nego što prođe ova zadnja i, po svemu sudeći, ničim zaslužena godina na vlasti – zaključuje Kuhar.
Miroslav Edvin Habek