Rast BDP-a donosi povećanje osnovice u javnim i državnim službama; Grčić: Vidjet ćemo

Manje slatke brige zbog rasta BDP-a: Sindikati traže veće plaće za javni sektor

plesa2_hrt271115

Rast BDP-a u trećem tromjesečju od 2,8% trebao bi zaposlenima u javnim i državnim službama osigurati rast osnovice plaće od 1. siječnja 2016.

hrt_logo120314(HRT, 27. studenoga 2015.) Sindikati javnih i državnih službi potpisali su sporazum o rastu osnovice za 6% ako BDP dva tromjesečja raste 2% i više na međugodišnjoj razini. BDP je u drugom i trećem kvartalu rastao 1,2% i 2,8% – prosječan rast u ta dva kvartala iznosi 2%. Prema odredbama sporazuma, osnovica se treba povećati na 5415 kuna bruto ili 1,8 milijardi godišnje.

Rastom BDP-a stekli su se uvjeti za aktivaciju sporazuma sindikata i bivše Vlade iz 2009., odnosno izmjena sporazuma iz 2011. i 2012., prema kojem bi se za 6% trebala povećati osnovica plaće u javnim i državnim službama kada zemlja bude imala bolje gospodarske rezultate. Premijer Zoran Milanović izjavio je da će potpisano poštovati, no pitanje je – kada.

Vlada je sindikalni partner i potpuno je svejedno tko je potpisnik u njezino ime. Doista očekujemo da se to provede, ali spremni smo i na pregovore, rekao je u središnjem Dnevniku HRT-a predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika Boris Pleša.

plesa3_hrt271115

Nadam se da se neće ponoviti argumentacija iz 2009. kada smo se odrekli 6% plaće. Inzistirat ćemo na sporazumu, dodao je. Odbija komentirati tvrdnje da je u javnom sektoru ljudi previše, a učinkovitost loša.

Svi razgovaraju o državnim službama na način da je previše zaposlenih i da su neučinkoviti, posebno sada kada bi ljudima trebalo vratiti ono što su izgubili. U četiri godine, od 2012. do 2016., ušteđene su 2,2 milijarde od božićnica i regresa za javne službe, plaće su nam 2013. smanjene 3%. Dali smo svoj obol recesiji i smatramo da treba aktivirati sporazum, inzistirao je Pleša.

Rast BDP-a donosi povećanje osnovice u javnim i državnim službama; Grčić: Vidjet ćemo

bdp_hrt271115

Rast BDP-a u trećem tromjesečju od 2,8 posto trebao bi zaposlenima u javnim državnim službama osigurati rast osnovice za plaće za 6 posto od početka iduće godine.

(HRT, 27. studenoga 2015.) Čelnici sindikata javnih i državnih službi potpisali su, naime, tijekom 2011. i 2012. godine s predstavnicima Vlade izmjene sporazuma o osnovici za plaće u javnim i državnim službama, po kojima im osnovica treba rasti 6 posto nakon što hrt_logo120314BDP raste 2 i više posto na međugodišnjoj razini u dva uzastopna tromjesečja. Osnovica koja trenutno iznosi 5108 kuna bruto treba povećati na 5415 kuna bruto.

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić je, komentirajući rast BDP-a od 2,8 posto u trećem kvartalu, podsjetio kako su ti sporazumi sklopljeni u vrijeme bivše HDZ-ove Vlade, pa trenutno ne može ništa prejudicirati.

U ovom trenutku ja ne mogu ništa prejudicirati. To će biti ozbiljna tema razgovora nas iz koalicije Hrvatska raste i naših budućih partnera u Vladi i vidjet ćemo što s tim ozbiljnim pitanjem, kazao je.

Prema pisanju medija, za isplatu povećanja osnovice trebalo bi oko 1,8 milijardi kuna. Razgovarat ćemo s našim partnerima, treba voditi računa da je iduća godina jedna od prijelomnih u procesu fiskalne konsolidacije, rekao je Grčić.

No, iz sindikata poručuju Vladi kako očekuju da se potpisani sporazumi ispoštuju. Predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika Hrvatske Boris Pleša ističe kako iz sporazuma koji su potpisali s Vladom u kolovozu 2012. godine proizlazi da se osnovica treba povisiti na 5415 kuna automatski od 1. siječnja iduće godine.

Predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Hrvatske Branimir Mihalinec napominje da je sporazum koji su potpisali s Vladom neraskidiv jer nisu propisani uvjeti pod kojima bi ga jedna od strana mogla raskinuti. Očekujemo da Vlada ispoštuje potpisano, u protivnom ćemo je na to natjerati sudskim putem, kaže Mihalinec dodajući kako je situacija pravno sasvim jasna, pa sindikati ne moraju ni posezati za štrajkom kako bi osigurali provedbu sporazuma.