Rast plaća – još jedna prijetnja stabilnosti državnih financija

STRUČNJACI INSTITUTA ZA JAVNE FINANCIJE SAVJETUJU VLADU
Rast plaća – još jedna prijetnja stabilnosti državnih financija

oreskovic_sindikati_vladahr050216

(GLAS SLAVONIJE, 6. veljače 2016.) Nova Vlada je na prvoj sjednici održanoj 28. siječnja 2016. izglasala Prijedlog Zakona o uskrati prava na uvećanje plaće po osnovi ostvarenih godina radnog staža. Istina, stavljanje tog prijedloga u saborsku proceduru odgođeno je do njegove dorade. Tom uskratom državnom proračunu trebalo bi biti privremeno osigurana ušteda od 250 milijuna kuna.

gs_logo290509Međutim, za Vladu tek slijedi rješavanje još većeg problema, zbog zahtjeva sindikata za rast osnovice plaća zaposlenih u državnim i javnim službama, pišu u svom osvrtu pod naslovom Fiskalni rizici rasta plaća državnih službenika i namještenika, Anto Bajo i Dijana Jurinec iz Instituta za javne financije. Sindikati se pozivaju na dodatak sporazumu koji su u ožujku 2009. potpisali predstavnici Vlade i sindikata državnih službi kojim je utvrđeno da će se primijeniti nova (šest posto viša) osnovica za obračun plaće od 5415,37 kuna bruto ako realni BDP na međugodišnjoj razini poraste dva i više posto u dva uzastopna tromjesečja. Država bi za 240.860 zaposlenih morala povećati izdvajanje za 1,95 milijardi kuna na godišnje.
Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, realni rast BDP-a bio je za 1,2 posto viši u drugom, te za 2,8 posto u trećem tromjesečju 2015., a u četvrtom tromjesečju očekuje se rast veći od dva posto i automatsko aktiviranje odredbe o rastu osnovica plaće. Vlada bi do 26. veljače, kada će DZS objaviti informaciju o rastu BDP-a, trebala imati spreman prvi prijedlog plana proračuna s ukalkuliranim iznosom rashoda za zaposlene. Bajo i Jurinec podsjetili su na prekomjerni proračunski deficit i još mnoge druge financijske obveze koje postaju izravna prijetnja stabilnosti državnih financija čak i bez zahtjeva za rastom plaća u državnim i javnim službama. Vlada pri tome, navode oni, ima tri opcije. Prva je osporiti odredbe kolektivnog ugovora i potpisanih sporazuma o rastu plaća zbog pravnih manjkavosti. Druga je tražiti od sindikata odgodu rasta osnovice plaća i rasporediti teret povećanja rasta osnovice od šest posto u naredne tri godine (u svakoj godini po dva posto), a treća opcija je smanjiti broj zaposlenih u državnim i javnim službama.(I.M.)

SINDIKALISTI KOD PREMIJERA:
Susreli smo čovjeka koji s nama želi razgovarati

Čelnici sindikalnih središnjica, Krešimir Sever, Mladen Novosel, Vilim Ribić i Ozren Matijašević zadovoljni su svojim prvim sastankom s premijerom Tihomirom Oreškovićem. Na sastanku su bili i ministar financija Zdravko Marić i ministrica rada i mirovinskoga sustava Nada Šikić. Mladen Novosel, predsjednik SSSH, nakon sastanka je rekao kako je počeo socijalni dijalog: “Izuzetno nam je drago da je premijer zainteresiran za formiranje Gospodarsko-socijalnog vijeća i za tripartitni socijalni dijalog.” Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević istaknuo je potrebu za brzim završetkom kadroviranja kako u ministarstvima, tako i u javnim poduzećima i tvrtkama u državnom vlasništvu ili djelomično državnom vlasništvu, kako bi se gospodarske aktivnosti nastavile. Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić kazao je da su sindikati u premijeru susreli čovjeka koji s njima želi razgovarati i koji nije pošao od pretpostavke da ih treba sumnjičiti. “Ovo je radikalna promjena u odnosu na ove četiri godine iza nas, čak i na simboličkoj razini”, rekao je Ribić.